“We vroegen alle grote automerken om een voorstel en waren verrast toen Toyota ons een hybride model voorstelde. Meteen het eerste op de markt, in deze categorie en genomineerd tot wagen van het jaar 2012, wat onze nieuwsgierigheid verder prikkelde. Maar we geloven er in. De wagens zijn net geleverd en over twee weken polsen we naar gebruikerservaringen.
De eerste positieve reactie die we gekregen hebben is de ruime koffer. We zien dit als een eerste stap om van onze medewerkers ‘Groene Ambassadeurs’ te maken.”
Dankzij Toyota verdeler De Bruyn (Machelen) konden de starters hun nieuwe wagen in een ‘futuristische’ en innovatieve omgeving ophalen, nl. het huis van de toekomst bij Vilvoorde. Dat gebeurde, hoe toepasselijk, tijdens de mobiliteitsweek eind september.
Nieuwe fiscale regeling biedt nieuwe kansen
De fiscale spelregels voor bedrijfswagens zien er zoals bekend wat anders uit sinds begin 2012. De gemene deler van de fiscale veranderingen? Milieufactoren gaan steeds zwaarder doorwegen in de balans.
Het volstaat niet langer om gewoon voor een zuinige dieselmotor te kiezen. Als vlootbeheerder moet u de balans zoeken tussen de concrete profielen van uw medewerkers en de technologische oplossingen die op de markt beschikbaar zijn.
De berekening van het VAA (voordeel alle aard) houdt voortaan naast de CO2-uitstoot ook rekening met de catalogusprijs met opties en btw van de wagen. Als werkgever betaalt u mee: 17% van het VAA wordt als ‘Verworpen Uitgaven’ bij de belastbare basis bijgeteld.
De berekening van de belasting op inverkeerstelling (BIV) verschilt van regio tot regio.
In Vlaanderen wordt de CO2-uitstoot in rekening gebracht, net als de Euronorm van de motor en het type brandstof (+ aanwezigheid van roetfilter).
In Wallonië en Brussel baseert men zich op cilinderinhoud, vermogen en een bijkomend bonus-malussysteem in functie van de CO2-uitstoot.