1. Business
  2. Bedrijfswagens
  3. Business Plus
  4. Testimonials
Ik wens...
Ik wens...

Testimonials :

Bedrijven gaan voor hybride

Steeds meer bedrijven vallen voor hybride. Ernst & Young, Elia, SD Worx en Solidariteit voor het Gezin zijn bedrijven die onlangs op hybride zijn overgestapt. En daar hebben ze de beste redenen voor.
En wie kan die beter toelichten dan hun eigen fleetmanagers?
 
 

“Bij Ernst & Young vertegenwoordigen verplaatsingen 70% van onze CO2-voetafdruk. Logisch dat we dan voor hybride kiezen."

Bij consultancybedrijf Ernst & Young kozen zopas tien startende werknemers voor een Yaris Hybride, en dat is geen toeval.

Ernst & Young bewandelt immers al jaren het groene pad: sinds 2005 werkt men aan de uitbouw van een milieuvriendelijkere vloot, in 2007 kreeg het bedrijf hiervoor de Green Fleet Award. “We hebben momenteel zo’n 1.100 bedrijfswagens”, legt vlootbeheerder Ghislain Vanfraechem uit.
“Starters kunnen kiezen tussen 5 verschillende modellen, waaronder één hybride: de Yaris. Een hybride is normaal gezien duurder in leasing, maar wij passen het verschil als werkgever bij. Dat werkt: we hebben een jong werknemersbestand – de gemiddelde leeftijd ligt rond de dertig – en die generatie gaat erg bewust om met energie.”

Het bedrijf heeft voor hogere functies ook nog andere hybride modellen in de vloot, waaronder heel wat Priussen.

Ecologische voetafdruk beperken

Ernst & Young pakt mobiliteit zo breed mogelijk aan: er is een pool van enkele elektrische wagens die het personeel kan reserveren, het openbaar vervoer wordt gestimuleerd, net als flexibel werken. “Het komt er op neer dat we de werknemers graag de meest milieuvriendelijke bedrijfswagens voorstellen, maar hen ook stimuleren om deze zo weinig mogelijk te gebruiken.” Die brede kijk op duurzaamheid ligt volgens hem voor de hand. “We zijn een grote werkgever, dus hebben we ook een grote verantwoordelijkheid. Onze CO2-voetafdruk wordt voor 70% bepaald door verplaatsingen, logisch dat we er veel aandacht aan besteden.”

“De beste keuze in het vijfdeurssegment"

SD Worx biedt een complete dienstverlening aan werkgevers op het vlak van payroll, HR, fiscaliteit en sociale wetgeving. Het bedrijf heeft zo’n duizend wagens in de vloot.

“We hebben een netwerk van 25 vestigingen; vanuit deze regionale kantoren bezoeken we onze kmo-klanten met poolwagens. Toen de vorige wagens aan vervanging toe waren en we de markt opgingen, keken we natuurlijk naar verschillende merken. We namen ook nieuwe, duurzame technologieën, van elektromotor tot biodiesel en hybrides, als criteria mee”, legt HR operations manager Lieve Luyten uit.
“De wagen waarnaar we zochten moest budgetvriendelijk, ecologisch en betrouwbaar zijn, en een zekere zakelijkheid uitstralen: een veilige wagen die de nodige discretie behoudt”, vult sourcing manager Kenneth Doms aan.

Lage totale kostprijs Uiteindelijk koos SD Worx voor 22 gloednieuwe Yaris Hybride modellen. “In het segment van de vijfdeurs – waarin we specifiek zochten – bleek dit de beste keuze”, knikt Kenneth Doms. “Onze collega’s doen er relatief korte afstanden mee, wat het puur elektrisch rijden bevordert en de total cost of ownership dus laag houdt.”Het is voor SD Worx ook een volgende stap om het duurzame gedachtegoed uit te dragen, besluit Lieve Luyten: “Een hele groep medewerkers zal met deze wagens rijden en zo kennis maken met de hybride technologie.”

“Van onze medewerkers ‘Groene Ambassadeurs’ maken"

Elia zet zich als maatschappelijk verantwoord bedrijf dagelijks in voor de integratie van hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling, maar dat engagement beperkt zich niet tot projecten voor het net. Het wordt ook duidelijk in de logistieke keuzes die het bedrijf maakt en de voordelen voor werknemers, zo zegt Marie van den Hove, Compensation & Benefits Manager bij Elia.

Eerste kennismaking met hybride

Elia bouwt een nieuwe vlootstrategie. Het verminderen van de C02-uitstoot en het aanmoedigen van het gebruik van nieuwe, milieuvriendelijke technologie zijn twee van de speerpunten, en de Yaris Hybride past perfect in dat plaatje.

“We vroegen alle grote automerken om een voorstel en waren verrast toen Toyota ons een hybride model voorstelde. Meteen het eerste op de markt, in deze categorie en genomineerd tot wagen van het jaar 2012, wat onze nieuwsgierigheid verder prikkelde. Maar we geloven er in. De wagens zijn net geleverd en over twee weken polsen we naar gebruikerservaringen.

De eerste positieve reactie die we gekregen hebben is de ruime koffer. We zien dit als een eerste stap om van onze medewerkers ‘Groene Ambassadeurs’ te maken.”
Dankzij Toyota verdeler De Bruyn (Machelen) konden de starters hun nieuwe wagen in een ‘futuristische’ en innovatieve omgeving ophalen, nl. het huis van de toekomst bij Vilvoorde. Dat gebeurde, hoe toepasselijk, tijdens de mobiliteitsweek eind september.

Nieuwe fiscale regeling biedt nieuwe kansen

De fiscale spelregels voor bedrijfswagens zien er zoals bekend wat anders uit sinds begin 2012.  De gemene deler van de fiscale veranderingen? Milieufactoren gaan steeds zwaarder doorwegen in de balans.

Het volstaat niet langer om gewoon voor een zuinige dieselmotor te kiezen. Als vlootbeheerder moet u de balans zoeken tussen de concrete profielen van uw medewerkers en de technologische oplossingen die op de markt beschikbaar zijn.

De berekening van het VAA (voordeel alle aard) houdt voortaan naast de CO2-uitstoot ook rekening met de catalogusprijs met opties en btw van de wagen. Als werkgever betaalt u mee: 17% van het VAA wordt als ‘Verworpen Uitgaven’ bij de belastbare basis bijgeteld.

De berekening van de belasting op inverkeerstelling (BIV) verschilt van regio tot regio.
In Vlaanderen wordt de CO2-uitstoot in rekening gebracht, net als de Euronorm van de motor en het type brandstof (+ aanwezigheid van roetfilter).
In Wallonië en Brussel baseert men zich op cilinderinhoud, vermogen en een bijkomend bonus-malussysteem in functie van de CO2-uitstoot.

"Solidareit voor het Gezin is bezig met welzijn en gezondheid. Daarom willen we ook een prominente voortrekkersrol spelen op het vlak van de vermindering van CO2 en fijn stof."

Solidariteit voor het Gezin heeft beslist haar volledige wagenpark, bestaande uit wagens met enkel dieselmotoren, te vervangen door 729 Toyota Yaris Hybrides en Auris Touring Sport Hybrides. Erwin Devriendt, CEO van Solidariteit voor het Gezin, verklaart: “Wij zijn als organisatie bezig met welzijn en gezondheid. Daarom willen we ook een prominente voortrekkersrol spelen op het vlak van de vermindering van CO2 en fijn stof.”

226 medewerkers van Solidariteit voor het Gezin hebben hun nieuwe Toyota hybride in gebruik genomen tijdens een bijzonder evenement dat georganiseerd werd in het gloednieuwe voetbalstadion in Gent. De meesten onder hen beleefden hun eerste rijervaring in een hybride wagen en de reacties waren erg positief. “Ik zie alleen maar voordelen. Rijdt heel soepel en makkelijk. Veel zitruimte voor zowel de chauffeur als medepassagiers. Weinig verbruik doordat hij vaak via zijn batterij rijdt”, getuigde een tevreden verpleegster.

Toyota investeert al jarenlang in het verlagen van de impact van haar voertuigen op het milieu. “Bij Solidariteit voor het Gezin troffen we diezelfde overtuiging aan”, vertelt Bertrand Mallet, CEO van Toyota Belgium, enthousiast. De dienst voor welzijns- en gezonheidszorg zal dankzij de hybride technologie van Toyota haar jaarlijkse uitstoot met 300 ton CO2 en 2,8 ton NOx verminderen. “Dit contract illustreert de toenemende interesse van zowel bedrijven als particulieren in de hybride technologie.”, legt Bertrand Mallet uit.

3 tips

  • U brengt best de inruilwaarde in rekening bij het bepalen van de Total Cost of Ownership (TCO) van uw wagen. Ook onderhoudskosten en brandstofrekeningen zijn doorslaggevend bij de TCO.
  • Om de nieuwe (Vlaamse) berekening van BIV te verduidelijken is er de calculator, te vinden op https://belastingen.fenb.be.
  • Wist u dat Toyota met de Grand Prius+ de eerste hybride gezinswagen met zeven zitplaatsen heeft, die in de laagste belastingsschaal valt? De Yaris Hybride is dan weer kampioen qua verbruik in het segment van de compacte stadswagens: van de diesel- of benzineconcurrenten kan niemand in stads- of druk verkeer een cijfer van 3,1 liter/100 km en 71 g CO2/km voorleggen.