1. Business
  2. Bedrijfswagens
  3. Zelfstanding

Bedrijfswagens

Meer dan fiscale aftrekbaarheid

Werk je als zelfstandige of freelancer? Dan let je uiteraard op de kosten. Ook wanneer je een nieuwe bedrijfswagen kiest. De hoogste fiscale aftrekbaarheid is niet langer de enige belangrijke factor. Check hieronder de 3 tips waar je best rekening mee houdt als je het totale kostenplaatje van je auto (TCO) goed wilt inschatten … en adviseer zelf je boekhouder!

Tip1: Fiscale aftrekbaarheid ≠ totale kostenplaatje (TCO)

De fiscale aftrekbaarheid is het belangrijkste criterium als je een nieuwe bedrijfswagen koopt? Dat klopt niet. Net zo belangrijk zijn de restwaarde bij de verkoop, de maandelijkse leasevergoeding, brandstofkosten, verzekeringen en onderhoudskosten. Kortom: de wagen met de hoogste aftrekbaarheid heeft dus niet noodzakelijk de laagste totale kosten.

Tip 2: Uitstootnorm ≠ uitstootnorm

De CO2-uitstoot bepaalt de fiscale aftrekbaarheid van een wagen? Dat klopt niet helemaal. Het gaat ook om hoe de uitstoot gemeten wordt. Staan zowel de NEDC2-norm als de nieuwe, strengere WLTP-uitstootnorm op het gelijkvormigheidsattest van de nieuwe auto? Dan is de NEDC2-norm voordeliger om de aftrekbaarheid te berekenen over de volledige leaseperiode. Bij Toyota staan beide normen voorlopig nog op het gelijkvormigheidsattest van bepaalde modellen. Het is dus belangrijk na te kijken of dit ook zo is bij het model dat jij verkiest. Vergelijk dit zeker ook bij de andere fabrikanten.

Tip 3: Bestuurder ≠ gebruik

De motorisatie is belangrijker dan de bestuurder? Dat klopt niet. Hoe de bestuurder het voertuig gebruikt, heeft een grote impact op de motorkeuze. Een kilometervreter met een zware voet? Sporadische ritjes en vaak korte afstanden? Door weloverwogen je motorisatie te kiezen, kies je bewuster en verlaag je de kosten van je wagen.

2 manieren om slim je bedrijfswagen te kiezen

Veel zelfstandigen en freelancers kiezen voor Toyota. We weten dus hoe je kostenefficiënt kiest. Vraag zeker advies: het verplicht je tot niets.


 

Download onze gids “autofiscaliteit anno 2021”

Fiscaliteit van wagens is geen eenvoudige materie. Bij Toyota hebben we ons verdiept in het thema, en maken we jou graag wegwijs. We verzamelden alle informatie in een handige gratis gids, speciaal voor boekhouders en accountants.