Autofiscaliteit:
welk advies geef jij je klanten?


De hoogste fiscale aftrekbaarheid is niet langer de enige belangrijke factor om een bedrijfswagen aan te schaffen. Om het totale kostenplaatje van een auto te bepalen, spelen er verschillende elementen mee.

FISCALE AFTREKBAARHEID ≠ TOTALE KOSTENPLAATJE

Ja, de fiscale aftrekbaarheid blijft een belangrijk criterium als je klant een nieuwe auto koopt. Maar licht hem of haar zeker ook in over de restwaarde bij eventuele verkoop, de maandelijkse leasevergoeding, brandstofkosten, verzekeringen en onderhoudskosten. Kortom: de wagen met de hoogste aftrekbaarheid heeft dus niet noodzakelijk de laagste TCO.

/
/
HUIDIGE NEDC2-NORMEN VS. NIEUWE, STRENGERE WLTP-UITSTOOTNORMEN

De CO2-uitstoot én de manier waarop de uitstoot gemeten wordt, zijn bepalend voor de fiscale aftrekbaarheid van een wagen. Staan zowel de NEDC2-norm als de nieuwe, strengere WLTP-uitstootnorm op het gelijkvormigheidsattest van de nieuwe auto? Dan gebruik je de voordelige NEDC2-norm om de aftrekbaarheid te berekenen, gedurende de volledige leaseperiode. Let wel: Toyota heeft beide normen op het gelijkvormigheidsattest, maar dat is niet altijd zo bij andere autofabrikanten.

DE BESTUURDER EN HET GEBRUIK

Is de bestuurder een kilometervreter met een zware voet? Of rijdt hij of zij heel sporadisch en vaak korte afstanden? Frequent onderschat, maar misschien is de belangrijkste factor om de meest fiscaalvriendelijke auto te kiezen wel het gebruik. Wie is de bestuurder en hoe gebruikt hij of zij het voertuig? Het zijn elementen die een grote invloed hebben op de keuze van de motorisering, en op de kosten van de wagen.

/

Download onze gids “Autofiscaliteit anno 2021”
Fiscaliteit van wagens is geen eenvoudige materie. Bij Toyota hebben we ons verdiept in het thema, en maken we jou graag wegwijs. We verzamelden alle informatie in een handige gratis gids, speciaal voor boekhouders en accountants.