Bedrijfswagens: meer dan fiscale aftrekbaarheid


Werk je als zelfstandige of freelancer? Dan let je uiteraard op de kosten. Ook wanneer je een nieuwe bedrijfswagen kiest. De hoogste fiscale aftrekbaarheid is niet langer de enige belangrijke factor. Check hieronder de 3 tips waar je best rekening mee houdt als je het totale kostenplaatje van je auto (TCO) goed wilt inschatten … en adviseer zelf je boekhouder!

Tip1: Fiscale aftrekbaarheid ≠ totale kostenplaatje (TCO)

De fiscale aftrekbaarheid is het belangrijkste criterium als je een nieuwe bedrijfswagen koopt? Dat klopt niet. Net zo belangrijk zijn de restwaarde bij de verkoop, de maandelijkse leasevergoeding, brandstofkosten, verzekeringen en onderhoudskosten. Kortom: de wagen met de hoogste aftrekbaarheid heeft dus niet noodzakelijk de laagste totale kosten.

/
/
Tip 2: Uitstootnorm ≠ uitstootnorm

De CO2-uitstoot bepaalt de fiscale aftrekbaarheid van een wagen? Dat klopt niet helemaal. Het gaat ook om hoe de uitstoot gemeten wordt. Staan zowel de NEDC2-norm als de nieuwe, strengere WLTP-uitstootnorm op het gelijkvormigheidsattest van de nieuwe auto? Dan is de NEDC2-norm voordeliger om de aftrekbaarheid te berekenen over de volledige leaseperiode. Bij Toyota staan beide normen voorlopig nog op het gelijkvormigheidsattest van bepaalde modellen. Het is dus belangrijk na te kijken of dit ook zo is bij het model dat jij verkiest. Vergelijk dit zeker ook bij de andere fabrikanten.

Tip 3: Bestuurder ≠ gebruik

De motorisering is belangrijker dan de bestuurder? Dat klopt niet. Hoe de bestuurder het voertuig gebruikt, heeft een grote impact op de motorkeuze. Een kilometervreter met een zware voet? Sporadische ritjes en vaak korte afstanden? Door weloverwogen je motorisering te kiezen, kies je bewuster en verlaag je de kosten van je wagen.

/

2 manieren om slim je bedrijfswagen te kiezen

Veel zelfstandigen en freelancers kiezen voor Toyota. We weten dus hoe je kostenefficiënt kiest. Vraag zeker advies: het verplicht je tot niets.

Hybride of geen hybride? Toyota of geen Toyota? Twijfel je nog? Op het vergelijkingsplatform van Toyota kan je makkelijk onze modellen vergelijken met andere auto's in dezelfde categorie. Je ontdekt er zelf hoe voordelig onze wagens zijn.

Download onze gids “Autofiscaliteit anno 2021”
Fiscaliteit van wagens is geen eenvoudige materie. Bij Toyota hebben we ons verdiept in het thema, en maken we jou graag wegwijs. We verzamelden alle informatie in een handige gratis gids, speciaal voor boekhouders en accountants.

Meer over Toyota

Ontdek de SUV's van Toyota Ontdek de SUV's van Toyota Geniet van de avonturen van het leven met de SUV’s van Toyota, uitgerust met onze hypermoderne hybride systemen, allemaal met compacte afmetingen, perfect voor de stad. Onze sportwagens en sportcoupés Onze sportwagens en sportcoupés Sinds de jaren 60 heeft Toyota mensen verrast en weten te bekoren met zijn eigen interpretatie van de sportwagen. Veel van deze modellen hebben intussen een legendarische status bereikt. Ontdek de sportieve modellen in ons huidig gamma. Ontdek het Toyota-stadsautomodellen Ontdek het Toyota-stadsautomodellen De compacte en wendbare Toyota AYGO en Toyota Yaris zijn ideaal om de stad te verkennen: dankzij hun bescheiden formaat kunt u overal komen en glijdt de stress van het stadsverkeer van u af. GR Yaris | Specificaties GR Yaris | Specificaties Wat maakt GR Yaris uniek? Ontdek de specificaties en versies voor de nieuwe GR Yaris.