Zen

Ramen om van te smullen

Tot voor kort was Japanse noedelsoep — ramen, voor de vrienden — nog vrij onbekend bij ons. Maar na Londen en New York lijkt nu ook België voor de bijl te gaan voor deze ultieme bowl of comfort food. Slurpen we straks aan de bar met z’n allen van een dampende kom Japanse perfectie?

Ramen is Japanse noedelsoep die haar oorsprong kent in de arme arbeiderskeuken. Ze wordt vaak gegeten in ramenbars, waar Japanners al slurpend op een rijtje zitten. Een heerlijke bouillon van kip, varken of vis, noedels, misopasta en sojasaus zijn de hoofdingrediënten van deze populaire Japanse maaltijd. Wat daarbij komt (kombu, sojascheuten, lente-ui, vlees, paksoi, shiitake, eitjes,…), hangt af van de inspiratie van de chef.

Denk daarbij niet meteen aan die instantnoedels die je bij ons in pakjes in de supermarkt koopt. Lekker ramen bereiden kost tijd. Het vergt een passie voor het maken van verse noedels en een smakelijke bouillon. Voor een optimale smaak moet je immers alle ingrediënten eerst apart koken. 

Tsuta: de eerste ramenbar met een Michelinster

In Tokyo vind je op elke straathoek een ramenbar. Ook bij ons is ramen momenteel het hipste gerecht. Zo raakte ook booking.com, de bekende site voor hotelreservaties, in de ban van de ramenhype. Ze stuurden de Nederlandse chef Tosao Van Coevorden naar Japan om daar de eerste ramenbar met een Michelinster te testen: Tsuta.

Tosao leerde de Japanse keuken van zijn moeder en serveert die authentieke keuken in zijn Izakaya-restaurant De Japanner in Amsterdam. Zijn liefde voor de ramenbowl is zo groot dat hij geen twee keer moest nadenken om samen met booking.com deze beste ramenbar in Japan volgens Le Guide Michelin te testen.

Gefascineerd ontdekt Tosao bij Tsuta de geheimen van de ultieme noedelsoep. Hier worden geen instantnoedels gebruikt. Chef Yuki Onishi maakt zijn eigen ramennoedels met vier tarwesoorten. Hij zweert ook bij verschillende soorten sojasaus én zijn geheime ingrediënt: zwarte truffel. Gewaagd maar meer dan geslaagd, volgens locals, recensenten en Tosao.

Van Londen tot New York

In Londen en New York zijn Japanse ramenbars al langer populair. Ze schieten er als ware shiitakes uit de grond en zitten elke middag en avond afgeladen vol. Elke bar of restaurant heeft zijn eigen recept en wil de beste van de stad zijn. Zo trekt de Japanse ode aan de perfectie zich in onze westerse wereld door.

Ook dichter bij huis winnen ramenbars stilaan aan populariteit. De restaurantketen Wagamama was een van de eerste die de Japanse fastfood in 1992 naar het grote publiek in Europa bracht. In Nederland, altijd een beetje voor op trends, zag je vijf jaar geleden al de hippe noedelrestaurants opduiken. In 2013 opende in Brussel de eerste echte ramenbar: Umamido. Ook de rest van het land bezwijkt stilaan voor het Japanse tooghangen met hete soep.

Waar proef je de ultieme ramensoep?

www.umamido.be
In 2012 startte Guy Quirynen met een tijdelijk eetkraam op het Flageyplein in Brussel. Een jaar later opende hij er vlakbij het eerste Umamido-restaurant. Later volgden een tweede in Brussel en ook twee vestigingen in Antwerpen. De geurige bouillon voor de ramen wordt volledig from scratch gemaakt. Door de lange gaartijd (tussen 24 en 48 uur) krijgt de bouillon intense smaken, die vol umami zit.

www.eetramen.be
Het hippe restaurant Ramen in Gent wil, zoals ze het zelf zeggen, een ander venster op de wereld bieden. Hier proef je van geurige varkens-, miso- of veggieramen en huisgemaakte gyoza’s of oosterse curry’s. Een ware ontdekkingstocht voor westerse smaakpapillen!

www.dejapanner.com
Het Amsterdamse restaurant van chef Tosao, die de Japanse keuken van zijn moeder leerde. Zijn passie voor koken en ramennoedels drijft hem tot verre reizen op zoek naar de ultieme umami.

www.kanada-ya.com
Kanada-Ya in Londen haalde inspiratie voor zijn bouillon in het awardwinnende restaurant Yukuhashi in Japan. Later werd Kanada-Ya door The Telegraph verkozen tot de beste ramenbar van Londen. Je kunt er kiezen tussen verschillende soorten noedels en bouillons met heerlijke stukken kwaliteitsvol vlees.

Trek erop uit met de auto en ontdek de beste ramen-restaurants van journalist Pieter Van Doveren (Weekend/Knack)

Cookiebeleid op www.toyota.be

Onze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikservaring te bieden. Als u hiermee akkoord gaat kunt u gewoon verder gaan. In ons cookiebeleid kunt u indien gewenst uw cookie-instellingen aanpassen.