TOYOTA 4x4-AMBASSADEUR

Met de Toyota Land Cruiser door IJsland: a love affair

Sommige mensen dromen van het avontuur, anderen maken er hun job van. Net als Johan Lolos, ofte @lebackpacker, een Belgische topfotograaf die de wereld rondreist om haar natuurlijke schoonheid vast te leggen. En aangezien natuurlijke schoonheid dikwijls off the beaten track verscholen ligt, heeft hij daarvoor auto’s nodig die ruw en ruig terrein aankunnen, zoals de Toyota Land Cruiser.

Van mei tot oktober 2017 reist Johan Lolos door 17 landen om de meest indrukwekkende landschappen te fotograferen. Hij trekt door Schotland, Noorwegen en IJsland in het noorden en dan door Griekenland, de Balkan en de Alpen in het zuiden. Tijdens deze reis wordt hij gevolgd door bijna een half miljoen Instagrammers (!) en ondersteunt Toyota hem met auto’s aangepast aan de uitdagingen van zijn avontuur. In augustus 2016 trok Johan Lolos al eens twee weken door IJsland met een Toyota Land Cruiser.

Toyota Landcruiser

Mijn hart verloren
“IJsland in de zomer, of toch zonder sneeuw… Daar droomde ik al van sinds mijn laatste bezoek aan het eiland in februari 2016. Jawel, ik ben in minder dan een jaar tijd twee keer naar dit land geweest. Ik heb er voorgoed mijn hart verloren.”

“Die eerste keer had ik maar acht dagen om mijn ogen flink de kost te geven, en dus heb ik me toen vooral geconcentreerd op de zuidkust. Die heeft zonder meer het meest verscheiden en spectaculaire landschap, maar is ook het meest toeristisch. Het kleurenpalet was eerder bescheiden in februari, maar tijdens een adembenemende tocht van tweeduizend kilometer langs besneeuwde lavavelden en vulkanen besloot ik mijn reisplannen voor 2016 resoluut om te gooien. In plaats van een heerlijk lange zomer in Canada te spenderen, besloot ik om in augustus terug te gaan om dit prachtige land opnieuw te ontdekken.”

Toyota Landcruiser

IJsland en ik, dat was liefde op het eerste gezicht toen ik op 14 februari voet aan grond zette op de luchthaven van Keflavík.

IJslandse Highlands? …
“En dus stapte ik exact zes maanden nadat ik IJsland vaarwel had gezegd, opnieuw uit het vliegtuig in het land van ijs en vuur. Klaar om het eiland twee weken lang te verkennen in het gezelschap van mijn neef Jeremy en de legendarische Toyota Land Cruiser. Ik wist dat ik alleen met een betrouwbare en robuuste 4x4 het maximum uit mijn reis zou kunnen halen. Die krachtpatser zou me immers naar het hart van de Highlands brengen, de centrale bergketen waar de wegen slechts van juni tot september toegankelijk zijn voor bezoekers (lees: sneeuwvrij).”

“De bergen en de zuidkust zouden samen het eerste deel van onze reis vormen. De rest van de tijd wilden we gebruiken om de mij nog onbekende stukken van het eiland te verkennen: de fjorden in het oosten en het westen, samen met de noordkust.”

Toyota Landcruiser

… Alleen een 4x4 is goed genoeg!
“Op 21 augustus 2016 mag ik bij verhuurmaatschappij LagoonCarRentals mijn auto voor de komende twee weken ophalen, een Toyota Land Cruiser. Zes maanden geleden viel ik als een blok voor dit land met zijn ongerepte natuur en baanbrekende beleid op het gebied van hernieuwbare energie. Vandaag word ik halsoverkop verliefd op een 4x4 van meer dan twee meter hoog (IJslanders houden duidelijk van een verhoogde ophanging).”

“Ik kruip achter het stuur van de Land Cruiser en ben op slag gefascineerd door het ruwe karakter van de robuuste inrichting. Dit is wel degelijk een terreinwagen die de meest uitdagende situaties aankan, en niet een SUV die het midden houdt tussen een plattelands- en een stadswagen (ik heb de hele lente met een RAV4 gereden). Ik ben meteen gerust in het verdere verloop van onze reis en laad samen met Jeremy de zes reistassen in. Even later zetten we koers naar onze eerste bestemming – de Highlands wachten!”

Toyota Landcruiser

Dwars door de rivier
“We zijn nog maar net de bergen in gereden, of het is al tijd voor het serieuze werk. Een bord bij het begin van de niet-geasfalteerde F208 naar het centrum van het eiland zet meteen de toon voor onze reis: toegang verboden voor alle voertuigen die niet onder de categorie 4x4 vallen, dus ook voor SUV's met 4WD en AWD. De reden is eenvoudig: net voor je aankomt in Landmannalaugar – de bekendste plek van de Highlands – moet je twee toch wel diepe rivieren oversteken.”

“Aangekomen bij de eerste rivier, gaat mijn hartslag lichtjes de hoogte in. Ik bestudeer de andere terreinwagens en waag mijn kans. Ik heb al snel door dat ik me geen zorgen hoef te maken, zolang ik mijn voet maar op het gaspedaal houd en we met een lage, maar gelijkmatige snelheid blijven rijden. Ik vind het best leuk en steek even later met plezier ook de tweede rivier over. Pas nadat ik tien minuten later de auto parkeer, merk ik dat we vooraan een nummerplaat missen!”

Iemand een nummerplaat?
“Daar zit de druk van het water ongetwijfeld voor iets tussen. Jeremy en ik stappen tot aan onze knieën in de rivier, op zoek naar de verloren nummerplaat. Een kwartiertje later heeft Jeremy niet één, maar wel tien nummerplaten opgevist! Helaas is de onze onvindbaar. Een lokale bewoner vertelt ons even later dat hij iedere dag wel twintig nummerplaten uit het water haalt en intussen al een mooie verzameling heeft.”

“Jammer van de onze, maar de zon gaat bijna onder en ik wil het perfecte avondlicht voor mijn foto's echt niet missen. Na die eerste dag in de Highlands zouden er nog zo’n tien andere rivieren volgen. Zelfs met het water tot aan de motorkap kon ik keer op keer moeiteloos vertrouwen op de Land Cruiser.”

“Na vier dagen ruilen we de bergen en vulkaanvlaktes met zwart zand in voor het weelderige zuiden, dat ik enkele maanden eerder al mocht bewonderen onder een dik sneeuwtapijt. Woorden schieten tekort … De befaamde watervallen van Seljalandsfoss en Skógafoss zijn uiteraard nog altijd indrukwekkend, en het strand van Reynisfjara boet niets aan drama in, maar het stuk tussen Skaftafell en Jökulsárlón bewonder ik met open mond. Dit adembenemende traject duurt ongeveer een uur, met links de grootste gletsjer van Europa (Vatnajökull) en rechts de Atlantische Oceaan.”

 “Het eindpunt is de bekendste ijslagune ter wereld, waar ontelbare ijsbergen vredig op het kristalheldere water dobberen, op weg naar de oceaan een paar honderd meter verder. Hier spelen zeehonden verstoppertje tussen de ijsformaties en kan zelfs het honderdtal toeristen de magistrale stilte niet verstoren. Het gedonder van de ijsbergen die zich losmaken van de gletsjer legt de nederige bezoeker moeiteloos het zwijgen op. Een hallucinant spektakel, te midden van een landschap dat voor altijd in mijn geheugen gegrift staat.”

Toyota Landcruiser

Een hallucinant spektakel, te midden van een landschap dat voor altijd in mijn geheugen gegrift staat.

Op ontdekking buiten de platgetreden paden
“Er resten ons nog maar enkele dagen in dit schitterende land, en het tweede deel van onze reis staat in het teken van verkenning. We hebben niet echt een doel en omdat ik de streek niet ken, besluit ik op zoek te gaan naar plekjes die ik zeker niet mag missen tijdens een eventuele derde reis naar IJsland.”

“Ik rijd van bij het ochtendgloren tot het vallen van de avond over kleine plattelandswegen en probeer de hoofdweg of ring road rond het eiland zoveel mogelijk te vermijden. Verandert het landschap of zie ik het juiste licht, dan stop ik even en maak ik foto's met mijn drone of reflexcamera. Ik reis graag in het gezelschap van een vriend, een neef of mijn vriendin. Door hen te laten poseren op mijn foto's, kan ik verlaten landschappen een menselijke toets geven.”

“Na zonsondergang zoek ik een plek om mijn tent op te zetten. Als ik dan toch een minpunt moet noemen, is het dat: het is onmogelijk om te slapen in de Land Cruiser. De terreinwagen is net lang genoeg voor mijn matras, maar ik kan de zetels helaas niet neerklappen, wat betekent dat ik half rechtop zou moeten slapen. Jammer, want het had ons enkele tentnachten in de gietende regen bespaard.”

Toyota Landcruiser

De pracht van het noorderlicht
“Onze voorlaatste nacht is de apotheose van onze reis door IJsland. Door het wisselvallige weer hebben we twee weken lang tevergeefs op het noorderlicht gewacht, maar nu licht de hemel boven onze tent plots op in wel duizend verschillende kleuren die vrolijk door elkaar dansen. Dit is zonder twijfel het krachtigste en meest fascinerende noorderlicht dat ik heb gezien.”

“Mijn neef mag voor het eerst dit sublieme spektakel van Moeder Aarde aanschouwen en raakt er dan ook niet over uitgepraat. Een onvergetelijke ervaring, die ik uiteraard heb vastgelegd – al doet geen enkele foto ter wereld recht aan het spektakel dat ik die avond met eigen ogen heb gezien. Ik heb drie jaar zowat non-stop gereisd naar alle uithoeken van de wereld, maar IJsland is zonder twijfel mijn favoriete land geworden.”

“De plannen voor een derde en vierde bezoek aan dit adembenemende eiland krijgen dan ook al vorm. Meer zelfs, de nieuwe liefde van mijn leven wil ik in de komende tien jaar nog minstens twintig keer bezoeken! En absoluut in een 4x4!”

Over de samenwerking met Toyota
“Tijdens vorige reizen heb ik meermaals de kans gehad met een 4x4 van Toyota te rijden”, vertelt Johan Lolos. “Ik hou enorm van de betrouwbaarheid van deze wagens. Ze zijn de ideale partner, zeker wanneer je naar afgelegen gebieden trekt en in het wild kampeert. Ik ben heel blij dat Toyota mij volgt tijdens mijn huidige avontuur. Ik hou van het merk, ik hou van de auto’s. Je ziet nooit een Toyota met panne langs de kant van de weg staan, omdat ze eenvoudigweg de betrouwbaarste wagens zijn die er bestaan.”


Voor een maandelijkse update van de reis van Johan Lolos, houd www.toyota-europe.com in het oog.
Een vlucht boeken naar IJsland met Icelandair kan hier: www.icelandair.nl
Om een Toyota Land Cruiser te huren bij Lagoon Car Rental surf naar: lagooncarrental.is

Volg Johan Lolos
www.instagram.com/lebackpacker
www.instagram.com/johanlolos
www.facebook.com/jlolos

Toyota Setsuna

Toyota Setsuna

Ontdek hier alles over de Toyota Land Cruiser

Meer over Toyota

Cookiebeleid

Wij gebruiken cookies op onze website om u een betere service aan te bieden en om u in het kader van legale acties te contacteren. Indien gewenst, blijft u de website gebruiken zoals u gewoon bent, of wijzig hier hoe uw cookie-instellingen.

Aanvaard alle cookies of stel uw voorkeuren in door te klikken op de betreffende knop.

Stel voorkeuren in