ROAD TRIP

Met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen: avontuur en ontroering

De ruwe pracht van Noorwegen laat niemand onberoerd. Ook niet Johan Lolos, ofte @lebackpacker, een Belgische topfotograaf die de wereld rondreist om haar natuurlijke schoonheid vast te leggen. Met de Toyota RAV4 Hybride trekt hij langs begane en onbegane paden en brengt hij het mooiste van deze aarde tot onder jouw ogen. Reis je mee?

Noorwegen heeft me altijd al doen dromen. Het wordt vaak met Nieuw-Zeeland vergeleken door de fenomenale fjorden, de ongerepte natuur en de lage bevolkingsdichtheid (13,64 inwoners/km2). Het leek me dan ook logisch dat ik na mijn jaar bij de kiwi’s ook eens het land van de Vikingen zou gaan verkennen.

Mijn lievelingsplek op aarde
In november 2015 was het al zover. Voor een reportage voor de toeristische dienst van Noorwegen bezocht ik het land voor het eerst. Noorwegen is immens, maar het toeval wou dat ik naar een regio werd gestuurd die ik nu als een van mijn favorieten beschouw, of zelfs mijn lievelingsplek op aarde: de Lofoten. Ondertussen heb ik deze archipel al drie keer bezocht en bereid ik me al voor om er volgende winter een vierde keer heen te gaan.

Voor mijn verslag van vandaag keren we een jaar terug in de tijd, naar de herfst van 2016, toen ik besloot dit fascinerende land een maand lang te gaan verkennen tijdens een onvergetelijke roadtrip.

Met de juiste uitrusting op road trip
Ik vertrek op 8 september 2016. Niet vanuit Oslo of een andere Noorse stad, maar vanuit Luik. De RAV4 Hybride die Toyota me ter beschikking heeft gesteld en waarmee ik de hele lente heb gereden, is helemaal klaar. Nog voor zonsondergang zetten mijn reisgezel Julien en ik koers naar onze eerste bestemming: het Deense Hirtshals. Het voordeel van reizen met de auto is dat ik eten voor een maand kan meenemen, want in Noorwegen is alles twee tot drie keer duurder.

In iets meer dan tien uur rijden we naar het noordelijkste punt van Denemarken, waar we de nachtferry nemen naar Stavanger, in het zuidwesten van Noorwegen. Het comfort van de lederen zetels van de RAV4 is een zegen, net als het ingebouwde gps-systeem. Zo vind ik om het even waar in Europa de weg zonder mijn smartphone te moeten gebruiken (we maakten deze trip in 2016, toen er nog geen sprake was van roam like at home).

“Het avontuur kan beginnen!”

Fjorden in het zuiden en eilanden in het noorden
Op 9 september 2016, bij zonsopgang, komen we eindelijk aan in Noorwegen, na een reis van bijna 24 uur. Het avontuur kan beginnen. Op het programma: twee weken om de fjorden in het zuiden van het land te ontdekken samen met Julien en daarna met Steven. Vervolgens twee weken door de eilanden in het Hoge Noorden, boven de poolcirkel, met mijn reisgenoten Romain en Eskil, die beiden ook fotograaf zijn.

Met de meer dan 1000 fjorden die Noorwegen telt, zullen we uiteraard een drastische selectie moeten maken, en dan heb ik het nog niet over de talloze bergmeren, die zeker ook de moeite waard zijn. Het idee van deze roadtrip is zoveel mogelijk rond te trekken, maar ook naar meer afgelegen gebieden van het land te gaan dankzij de RAV4, die uiteindelijk toch een SUV blijft.

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

Wildkamperen toegelaten!
Een van de redenen waarom Noorwegen op mijn lijstje met favoriete plekken staat, is dat je er perfect legaal om het even waar mag kamperen in de natuur. De enige voorwaarde is dat je op 150 m van de dichtstbij gelegen woning blijft. Dit recht op toegang tot de natuur, allemannsretten in het Noors, staat sinds 1957 in de Grondwet en omvat zelfs privé-eigendommen (behalve de zones waar gewassen worden geteeld). Ik heb dus geen enkel excuus meer, ik ga zoveel mogelijk nachten in mijn tent slapen, lekker warm in mijn slaapzak, en zonder gevaar voor een boete voor wildkamperen!

Julien en ik bewandelen een week lang de best gekende paden van de streek, zoals Preikestolen en Trolltunga met zijn wandelroute van 22 km. Beetje bij beetje komen we dichter bij het noorden. In het hartje van de regio Flåm worden we van onze sokken geblazen door de schoonheid van de Aurlandsfjord en de zeer smalle Nærøyfjord. Het is er zo mooi en rustig, ver van alle toeristen, dat we er twee dagen blijven.

Leuk om te weten: daar ligt de langste wegtunnel ter wereld, de Lærdaltunnel, met een lengte van 24,5 km. We zijn er drie keer doorheen gereden. We kunnen het niet echt een pretje noemen en je hebt maar beter geen claustrofobie!

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

Met de helikopter boven een gletsjer
Julien moet terugkeren naar Frankrijk, dus breng ik hem naar de luchthaven van Bergen, de tweede grootste stad van het land. Ik haal Steven op, die mij de tweede week zal vergezellen. We vertrekken meteen naar het nationaal park van Jostedalsbreen, waar de grootste gletsjer van het Europese vasteland ligt. Niet ver daarvandaan hebben we een nacht geboekt in een guesthouse. We worden er verwelkomd door een jong landbouwerskoppel.

Zij tonen ons wat Noorse gastvrijheid is. Eerlijk? Ik ben nog nooit eerder zo goed ontvangen. En dan moet het beste nog komen. De eigenaar, die een opleiding tot helikopterpiloot volgt, hoewel hij al over alle vereiste kennis beschikt, nodigt ons uit voor een vlucht van een half uur boven de gletsjer. Meer nog dan de ervaring zelf, maakt vooral het onverwachte aspect dit onvergetelijk en ongelooflijk! Het is uiteraard een uitgelezen gelegenheid om unieke foto's te maken, ook al is het licht allesbehalve ideaal.

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

Fjorden, natuurparken en bergplateaus
Steven en ik rijden verder naar het noorden. We kamperen een nacht aan de oever van het meer Lovatnet. Daarna gaan we op verkenning in de regio Hjørundfjord, een van de langste Noorse fjorden, vooraleer we een kleine ferry nemen naar een van de bekendste fjorden van het land: de Geirangerfjord. Daar wemelt het van de toeristen. Ik geniet vooral van de natuurparken en bergplateaus rond de fjord, meer dan van de fjord zelf. Het is half september en Noorwegen is al helemaal getooid in herfstkleuren. In België moet de herfst nog beginnen.

Na twee weken tussen de fjorden val ik resoluut voor de regio van de Alpen van Romsdal, tussen Romsdalfjord en Geirangerfjord. Een kleurrijk plateau met een scherp reliëf, bezaaid met meren in de schitterendste kleuren. We kunnen de verleiding niet weerstaan om er een nacht in de tent door te brengen. Mooi om zo ons verblijf in deze regio af te sluiten.

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

Op naar het Hoge Noorden!
Nadat we de beroemde Atlantic Road hebben genomen met zijn talloze bruggen die de eilanden en kliffen tussen Eide en Kristiansund met elkaar verbinden, neem ik afscheid van Steven en vertrek ik naar het Hoge Noorden! Ik besluit om de 1100 km lange kustweg tot aan de Lofoten niet met de auto af te leggen, maar de snelle boot of Hurtigruten tot in Stamsund te nemen.

Over de poolcirkel
De oversteek duurt 41 uur. Alle tijd dus om te ontspannen en te genieten van het steeds veranderende landschap. De temperaturen dalen en het aantal uren zonneschijn neemt af. Ik heb zonet de poolcirkel overgestoken op 66° 33’, en ik ben weer aanbeland bij de eilanden waar ik sinds een jaar zo van houd: de Lofoten!

Daar ontmoet ik mijn twee goede vrienden Romain, die ik in Nieuw-Zeeland heb leren kennen, en Eskil, een Noor die ik een jaar eerder in Jordanië heb ontmoet. Samen gaan we twee weken de eilanden van de Lofoten, de Vesterålen en de Senja verkennen. We vertrekken meteen naar Reine, een klein vissersdorpje dat wereldwijd bekend staat om zijn schoonheid en unieke ligging, tussen de Noorse Zee en de Atlantische Oceaan. We blijven er drie nachten en gebruiken deze uitvalsbasis om de belangrijkste eilanden van de Lofoten te ontdekken.

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

Unieke eilanden die ontroeren
Waarom ben ik telkens weer verwonderd wanneer ik deze eilanden bezoek? Ze zijn zo uniek, zo mooi, zo dramatisch. Nergens zie je zo’n jong gebergte in harmonie met de zee. Het lijkt wel alsof ze letterlijk uit de zee oprijzen. Om een beter zicht op Reine te hebben, klimmen we naar de top van de Reinebringen. Boven sta ik sprakeloos. Hoe is zo’n landschap mogelijk? Deze eilanden ontroeren me! Ik ben blij dat ik deze reis kan delen met Eskil, die deze regio kent als zijn broekzak. Hij neemt ons mee naar een vissershutje in het dorp Bunesfjord.

Daarvoor moeten we een kleine ferry nemen, die eerder op een taxiboot lijkt. De RAV4 kan niet mee. Dat is niet erg, want op de plek waar we naartoe gaan, zijn er toch geen wegen. Genieten van het rustige strand waar we voet aan wal zetten, zit er echter niet in. We vertrekken meteen voor de beklimming van de fameuze Helvestinden, vanwaar we een adembenemend uitzicht hebben op het prachtige strand van Bunes. We wanen ons even in de Caraïben.

Na drie uur wandelen bereiken we de top. De zon gaat net onder. Ondanks het gebrek aan licht geloof ik mijn ogen niet. We zitten in het poolgebied en wat zie ik? Witte zandstranden en turquoise water. Kvalvika Beach bezoeken we de volgende dag. Bewondering valt mij ten deel: de Lofoten zijn zonder twijfel de mooiste plek op aarde. Ik kom zeker nog eens terug!

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

Het noorderlicht, een ongelooflijk spektakel!
Ik rijd nu al drie weken over de Noorse wegen met de Toyota RAV4 in het gezelschap van goede vrienden die ik tijdens eerdere reizen heb ontmoet. Over enkele dagen keer ik terug naar België, maar eerst wil ik nog enkele nieuwe eilanden ontdekken. Twee dagen in de archipel Vesterålen en drie dagen op Senja, het tweede grootste eiland van het land.

Tijdens onze eerste kampeernacht in Vesterålen word ik er meteen aan herinnerd dat we ons in het Hoge Noorden bevinden. Niet dat het koud is, maar die nacht is de hemel bezaaid met miljoenen lichtjes, net als enkele weken eerder tijdens mijn reis in IJsland. Het noorderlicht! Wat een ongelooflijk spektakel, ik krijg er nooit genoeg van. Ik heb het gezien in IJsland, Noorwegen, Finland, Canada en Nieuw-Zeeland (zuiderlicht), en telkens ervaar ik dezelfde emotie en opwinding.

Maar de grootste vreugde beleef ik wanneer ik iemand observeer die het voor het eerst in zijn leven ziet: Romain kan zijn enthousiasme niet verbergen. Hij danst, lacht, roept, huilt. Ik kan wel proberen dit moment te beschrijven, maar dat is onmogelijk. Ik wens het iedereen toe dat hij het op een dag kan zien, en dat hij dan in goed gezelschap is om dit ogenblik te delen. De eerste keer toen ik het noorderlicht zag, is en blijft een van de krachtigste en onvergetelijke momenten van mijn leven.

Belgisch topfotograaf Johan Lolos trekt met de Toyota RAV4 Hybride door Noorwegen.

“De grootste vreugde beleef ik wanneer ik iemand observeer die het noorderlicht voor het eerst in zijn leven ziet.”

De ultieme wandeling
Na een korte nacht vertrekken we met ons drieën naar onze laatste bestemming: Senja. Helaas, en voor de eerste keer tijdens mijn reis, zit het weer niet echt mee. We moeten noodgedwongen de hele dag in ons guesthouse blijven. We hebben zin in een laatste avontuur en trekken onze regenkledij aan voor een laatste wandeling, die ons het beste zicht biedt op de berg Segla. Segla is Noors voor zeil. De aankomst is verrassend. Je kunt maar beter geen hoogtevrees hebben, want boven op de top staan we vlak bij een verticale klif die recht afdaalt in de fjord, 500 m lager.

Tevreden keren we terug naar de auto. We pakken onze bagage en brengen deze laatste avond met zijn drieën door. Morgen nemen Eskil en Romain het vliegtuig naar huis, terwijl ik met de Hurtigruten een oversteek van 64 uur voor de boeg heb, van Finnsnes, bij het begin van Senja, tot Molde, 1300 km zuidelijker. Dan moet ik nog 7 uur rijden naar Oslo, waar ik de ferry neem naar het Duitse Kiel, een oversteek van 12 uur. Vanuit Kiel is het dan nog 6 uur rijden naar Luik, een peulschil, na een maand de Noorse wegen te hebben doorkruist.

Mijn grote dank gaat uit naar Toyota voor hun steun en hulp bij de voltooiing van dit project waarvan ik al had gedroomd sinds mijn allereerste bezoek aan de Lofoten, eind 2015.


Voor een maandelijkse update van de reis van Johan Lolos, houd www.toyota-europe.com in het oog.

Volg Johan Lolos
www.instagram.com/lebackpacker
www.instagram.com/johanlolos 
www.facebook.com/jlolos

Toyota

Toyota

De Toyota RAV4 is ook beschikbaar in 2.0 Valvematic AWD (6M/T of Multidrive S) en 2.0 D-4D 2WD (6M/T).

Ontdek hier alles over de Toyota RAV4

Meer over Toyota

Toyota Safety Sense Toyota Safety Sense Tilt de actieve veiligheid van alle modellen naar een hoger niveau.
Cookiebeleid

Wij gebruiken cookies op onze website om u een betere service aan te bieden en om u in het kader van legale acties te contacteren. Indien gewenst, blijft u de website gebruiken zoals u gewoon bent, of wijzig hier hoe uw cookie-instellingen.

Bevestig uw voorkeuren door het vakje aan te vinken als u het ermee eens bent of of vink het vakje nadien indien u niet akkoord bent:

OK