SPORT

Geen wielrennen zonder Toyota-vloot!

Op de parking van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) staat een betrouwbaar team op vier wielen te blinken. Een twintigtal Toyota’s wordt sinds vorig jaar ingezet in de wielersport. Hun rol is cruciaal. Bondsvoorzitter Tom Van Damme maakt na een jaar de balans op van het logistieke partnerschap met Toyota. "Met Toyota hebben we een perfecte match voor onze praktische behoeften en duurzame ambities."

Druk wielervoorjaar
Maandagochtend na het openingsweekend van het Belgische klassieke wielervoorjaar. Tom Van Damme zwaait het portier van zijn Toyota dicht en de deur van het bondsgebouw aan de Globelaan in Brussel open. Gent-Wevelgem eindigde de dag ervoor in een zinderende finale, waarbij de Noor Alexander Kristoff won. Maar Van Damme zit met zijn hoofd al bij de Ronde van Vlaanderen van het komende weekend. Geen tijd voor een surplace dus. In de koers zit de kopman vooraan. Maar zonder een betrouwbaar team van helpers en topmateriaal staat Van Damme nergens, en dat weet hij.

Wagens zijn cruciaal
Op de parking van de wielerbond staat een betrouwbaar team op vier wielen te blinken: een twintigtal Toyota’s. “De inzet van wagens in de wielersport is cruciaal. Wielrenners bekampen elkaar op de openbare weg en dat maakt onze sport uniek. Tijdens wedstrijden volgen coaches hun renners. Er is materiaal dat onderweg aangereikt moet worden. De jury volgt mee de koers. Het radioteam brengt verslag uit. Allen zitten ze midden in de wedstrijd in een auto. Daarnaast zijn er ook nog de verplaatsingen voor de trainingen van de nationale teams", somt Van Damme op.


Sterk merk in de breedte
Wagens worden dus op verschillende manieren ingezet. "Daarom zochten we een autopartner met een ruime vloot. Voor elk van die specifieke behoeften moet de partner een oplossing aanreiken", weet Van Damme. In 2018 ging de KBWB in zee met Toyota. "Het merk heeft compacte modellen zoals de Verso, ruime middenklassers met veel ruimte voor materiaal zoals de Auris Touring Sports, en ook minibusjes om de renners ter plaatse te krijgen." Bovendien is er de ijzersterke reputatie op het vlak van kwaliteit. "Een auto die tijdens de wedstrijd uitvalt door panne, kan absoluut niet."

Perfect imago voor wielersport
Volgens Van Damme past Toyota als merk perfect bij het imago van het wielrennen. "We zijn een brede volkssport. Zowel Jan met de pet als de bankdirecteur volgt de koers op de voet of rijdt zelf met de fiets. Toyota biedt een gamma dat bij die doelgroepen aansluit. Voor elke wielerfanaat is er een gepast model. Bovendien is de KBWB erg begaan met het dameswielrennen. We proberen dat echt zichtbaarheid te geven, en met succes. Die aandacht voor onze vrouwelijke leden is ook voor Toyota een interessante piste."

“Met vervuilende diesels door de Ardennen, dat kan niet meer.”

Duurzaamheid zegeviert
"Zelf vind ik het ecologische aspect het belangrijkste. De meeste van onze wagens zijn hybridemodellen. Op dat vlak is Toyota een voorloper. Die duurzame ambities van Toyota zijn voor ons een sterk argument om een langdurige samenwerking uit te bouwen. Wie duurzaam denkt, denkt immers op lange termijn. In de wielersport kan het vandaag echt niet meer om nog met vervuilende diesels tussen de renners door de Ardennen of een natuurpark in de Alpen te rijden. Zo ben je gewoon niet geloofwaardig."

Geen vervuilende volgwagens meer
Duurzaamheid is het stokpaardje van de bondsvoorzitter. "Het wielrennen en bij uitbreiding de hele fietscultuur moeten mee zorgen voor de noodzakelijke omslag van onze mobiliteit. Dat valt niet te rijmen met vervuilende volgwagens. Ik ben ervan overtuigd dat er binnen vijf jaar strenge regels zullen gelden voor volgwagens. Als voorzitter van de UCI Wegcommissie hamer ik daar voortdurend op. De KBWB wacht niet tot die bindende regels er zijn, want door het afwezige beleid van onze dralende politici kan dat nog lang duren. Met Toyota hebben we een ambitieuze partner gevonden die op dezelfde golflengte zit."


Soepel rijgedrag
De respons op het rijgedrag van de wagens is zeer positief. Meestal zitten er jonge mensen aan het stuur en die houden er een vinniger rijgedrag op na. "Een hybride maakt op dat vlak geen verschil. Ik rij zelf al een jaar met een hybride en ik vind het rijgedrag zeer soepel. In de stad is hij handig én bovendien heel zuinig qua verbruik." De KBWB organiseert zo'n twintig BK's tijdens het wielerseizoen. "Na een jaar heb ik wel wat kilometers afgelegd. Dan kun je een auto goed inschatten."

Elke week op de fiets
En dan moet Tom Van Damme weer aan het werk. Het tweede luik van het Belgische wielervoorjaar komt eraan. Al hoopt hij tijdens zo'n hectische week toch nog even op de fiets te kunnen. Want ook voor Tom Van Damme gaat er niets boven de fiets: "Zomer en winter probeer ik twee à drie keer per week met de wegfiets of de mountainbike te rijden. Als het weer echt niet meezit, ga ik rondjes rijden op de piste in Gent."


De vloot van Toyota bij de KBWB

Ontdek hier het volledige aanbod van Toyota

Meer over Toyota

Geboren uit de WRC | De nieuwe Toyota GR Yaris Geboren uit de WRC | De nieuwe Toyota GR Yaris Maak kennis met de nieuwe Toyota GR Yaris. Deze auto is ontwikkeld met de kennis van het World Rally Team van TOYOTA GAZOO Racing en heeft een nieuwe GR-vierwielaandrijving.  Toyota Yaris : Auto van het Jaar 2021 Toyota Yaris : Auto van het Jaar 2021 De gloednieuwe Toyota Yaris is uitgeroepen tot Europese Auto van het Jaar 2021! Zij vertrouwen op de wereldleider in Hybride. Zij vertrouwen op de wereldleider in Hybride. 92% van de bestuurders van een Toyota Hybride zou opnieuw dezelfde keuze maken! Ontdek waarom. Toyota presenteert: Driven Toyota presenteert: Driven Gedreven is een reeks verhalen over mensen en wat hen drijft in hun persoonlijke leven. Een drang om te winnen. Een drang naar perfectie. Een drang naar avontuur.