Zero Waste

zoom op de trend en de lokale initiatieven

De laatste maanden is “Zero Waste” een hot topic. Bijeenkomsten en boeken over het onderwerp zijn alomtegenwoordig, waardoor mensen zin krijgen om tot actie over te gaan. Meer en meer mobiliseren ze zich om hun afvalproductie maximaal te verminderen. En België blijft zeker niet achter!

Sinds april gebeurt er in België regelmatig een “Plastic Attack”. Mensen verzamelen dan in een supermarkt om hun boodschappen te doen, betalen en laten dan alle plastiekverpakking achter in de winkel. De bedoeling: de grote distributieketens sensibiliseren over dit soort ecologische verspilling. De “Plastic Attack”-pioniers? Gent, Antwerpen, Leuven en Mechelen, maar ook Brussel, dat zich op de borst mag kloppen omdat daar het eerste “Zero Waste”-café in België openging: Café Boentje in Schaarbeek. De twee jonge uitbaatsters van dit café kopen lokaal, produceren totáál geen afval en staan hun klanten toe om hun eigen tas of glas mee te brengen. Bovendien hebben ze voor de hele inrichting met volledig gerecycleerde materialen gewerkt.



class="MsoNormal">Het “Zero Waste”-idee ontstond heel lang geleden in de Verenigde Staten, maar het was pas in 2010 dat het begrip populair werd, dankzij de familie Johnson (zie video). Zij maakten zich deze manier van leven compleet eigen en slaagden erin om niets meer te verspillen. Het gelijknamige boek deed de rest toen het een bestseller werd. “Zero Waste” wordt intussen door meer en meer Belgen toegepast en berust op 5 principes. Weiger wat je niet nodig hebt. Hergebruik producten of ver-pakkingen die je meer dan een keer kunt gebruiken. Recycleer wat je niet kunt schrappen. En composteer je organisch afval.

Article 6 _Image 1_555x249

In de grotere Belgische steden zien meer en meer “Zero Waste”-verenigingen het daglicht, zoals Zero Waste Belgium (http://www.zerowastebelgium.org/nl/), dat bij-eenkomsten organiseert en heel concrete tips geeft om je dagelijkse ecologische impact te verkleinen. Talloze winkels presenteren hun klanten tegenwoordig ook lokale producten in bulkverpakking. Om mensen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn vooruit te helpen bij hun eigen project, heeft www.zerocarabistouille.be deze winkels in heel België gerecenseerd (voorlopig enkel in het Frans). En ook op www.schonestadsmeisje.com vind je interessante tips en locaties! .


Het dient gezegd: op het vlak van verspilling is de Belg géén goede leerling. Hij pro-duceeert gemiddeld 418 kg afval per jaar (cijfer uit 2016), terwijl de landen in het Noorden het veel beter doen. Het goede nieuws? De cijfers dalen. 10 jaar geleden produceerden we in België nog 493 kg afval per jaar en per persoon.

Inspiratie opdoen? In deze video krijg je zicht op de uitdagingen waarmee een franstalig gezin dagelijks te maken krijgt
zéro déchets famille
En een interview met Bea Johnson, grondlegster van “Zero Waste”, vind je hier
/
Cookiebeleid

Wij gebruiken cookies op onze website om u een betere service aan te bieden. Indien gewenst, blijft u de website gebruiken zoals u gewoon bent, of wijzig hier hoe uw cookie-instellingen.

Bevestig uw voorkeuren door het vakje aan te vinken als u het ermee eens bent of of vink het vakje nadien indien u niet akkoord bent:

OK