1. Discover Toyota
 2. Start your impossible
 3. Atleten
 4. Florian Van Acker
 • BELGIË

  Florian Van Acker

  Goud in Rio

 • Geboren

  op 28 februari 1997 in Zalou (Roemenië)

  Nationaliteit

  Belg

 • Sport

  Tafeltennis 

  Goud in Rio 2016

Ping-pong met de buurman

Toen mama Dora en papa Eric in 2000 Florian’s Roemeense roots een Belgische thuis gaven in Langemark hadden ze niet kunnen voorspellen dat hun zoon nauwelijks 16 jaar later op het hoogste schavot in Rio zou staan.

De toen 3-jarige kleuter was altijd heel actief, dat wel. Dus met die overschot aan energie gingen ze aan de slag. Basket, zwemmen en paardrijden passeerden de revue, maar z’n sportieve honger bleek onstilbaar. Tot op een dag in 2010 de buurman hem uitdaagde tot een partijtje tafeltennis en Florian z’n ogen niet meer van het balletje haalde.

Dubbel de medailles

Z’n mentale beperking en een plekje op het autismespectrum konden niet verbergen dat Florian een echt talent bezat. Onder de vleugels van de buurman ging het van een plekje in de lokale club al snel naar felbegeerde plekken op kampioenschappen. Opmerkelijk genoeg stapelde hij eerst de medailles en titels op in het reguliere circuit, zijn paralympische palmares begon voor de tafeltennisser pas twee jaar later. 

Voetjes op de grond 


Ondanks z’n vele successen blijft de golden boy zelf zeer nuchter. Wanneer we hem vragen naar z’n toekomstplannen vertelt hij enthousiast over hoe hij z’n wereldtitel wil verdedigen in november. Opgeven staat duidelijk niet in zijn woordenboek. Maar in dezelfde adem klinkt meteen ook een nuchtere Florian: “Allez, ik zeg niet dat dat gaat gebeuren, gewoon dat ik dat wil.”  

“Ik denk soms dat het niet desondanks m’n autismestoornis is dat ik zo goed ben, maar dankzij. Ik verlies m’n focus dikwijls in details, maar met diezelfde focus hou ik op het balletje dat steeds terugkomt”