1. Business
 2. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen van Toyota Professional.

In veel media lees je tegenwoordig dat 100% elektrische wagens de meest voordelige oplossing zijn. Dit is echter niet noodzakelijk waar. Om te berekenen of een wagentype voordeliger is, moet je rekening houden met de Total Cost of Ownership (TCO) of het volledige kostenplaatje van een wagen. Dus niet alleen de aankoopprijs, maar ook de onderhoudskosten, de verzekering, het verbruik … Met name door de gestegen elektriciteitsprijzen blijkt een elektrische wagen niet altijd de meest voordelige oplossing te zijn.

Ja, elektrisch rijden is geschikt voor iedereen. Er bestaan immers verschillende types elektrische wagens. Naast de 100% elektrische wagen of EV kan je ook kiezen uit hybridewagens, plug-in hybridewagens en zelfs waterstofauto’s. Je hoeft dus niet noodzakelijk voor een volledig elektrische wagen te kiezen als die niet bij jouw persoonlijke situatie past. We raden aan om samen met een van onze adviseurs je behoeftes te analyseren. Zo ben je altijd zeker van de meest voordelige en meest gebruiksvriendelijke oplossing op jouw maat.

Meer dan 25 jaar geleden inspireerde de doelstelling van nuluitstoot ons tot de introductie van de allereerste hybride productiewagen ter wereld, de Prius. Die inspiratie loopt ook vandaag nog door. Onder de noemer ‘Beyond Zero’ willen wij niet stoppen bij een nuluitstoot, maar verder gaan. Door mobiliteitsoplossingen aan te bieden voor iedereen, met een positieve impact op de maatschappij. Zo willen we bijdragen tot een duurzamere, inclusievere wereld. Want waarom stoppen bij nul als het nog beter kan? Ontdek hier alles over Beyond Zero.

Een van de pijlers van onze ‘Beyond Zero’-strategie, is mobiliteit toegankelijk maken voor iedereen. Dat doen we door verschillende mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Naast wagens met klassieke verbrandingsmotoren (diesel- of benzinemotoren), vind je bij Toyota vooral ook:

 • Hybrides (HEV)
  Hybridewagens (ook HEV of Hybrid Electric Vehicle genoemd) combineren een verbrandingsmotor met een batterij. Hybridewagens laden zichzelf op telkens de wagen vertraagt of remt, ook tijdens het rijden. Ze hoeven nooit opgeladen te worden en hebben dus ook geen stekker. Wist je trouwens dat je met een hybridemotor van Toyota gemiddeld maar liefst 25% brandstof bespaart in vergelijking met een gelijkaardig model met benzinemotor?

 • Plug-in Hybrids (PHEV)
  Plug-in hybrids (ook PHEV of Plug-in Hybrid Electric Vehicle genoemd) combineren een verbrandingsmotor met een grotere batterij. Daardoor kunnen ze grotere afstanden elektrisch afleggen. De batterij wordt opgeladen aan een laadpaal. Wist je dat het Plug-in Hybridsysteem van Toyota en Lexus verandert in een hybridesysteem wanneer de batterij voor drie vierde leeg is? Daardoor profiteert het van dezelfde verbruiksbesparing als een hybridemotor.

 • 100% elektrische wagens (BEV)
  100% elektrische wagens (ook BEV, FEV of EV genoemd, Battery/Full Electric Vehicle) zijn elektrische wagens zonder verbrandingsmotor. Deze wagens rijden louter op elektriciteit en moeten opgeladen worden aan het stopcontact of een laadpaal. De nieuwste generatie elektrische wagens, zoals de Toyota bZ4X, kunnen tot 500 km afleggen op één lading en kunnen voor 80% opgeladen worden in ongeveer 30 minuten.

 • Waterstofauto’s (FCEV)
  Waterstofauto’s (ook FCEV of Fuel Cell Electric Vehicle genoemd) zijn 100% elektrische wagens die hun energie halen uit een brandstofcel naast de batterij. Die brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit.

Zoals zijn naam al laat vermoeden, haalt een waterstofauto (ook FCEV of Fuel Cell Electric Vehicle genoemd) zijn energie uit waterstof. Deze 100% elektrische wagen bevat naast een batterij – die kleiner is dan deze van een klassieke elektrische wagen – ook een brandstofcel. Die brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit. In tegenstelling tot een benzine- of dieselmotor komt er tijdens het rijden op waterstof geen CO2, stikstof noch fijnstof vrij, maar enkel een kleine hoeveelheid waterdamp. Die verlaat de auto via de uitlaat. De Toyota Mirai heeft een rijbereik van maar liefst 650 km. Bovendien kan je hem voltanken in slechts 5 minuten.

Met Kinto biedt Toyota een waaier aan mobiliteitsoplossingen aan bedrijven, particulieren en overheden via eenvoudige mobiele apps en geïntegreerde betalingen. Tot de verschillende mobiliteitsoplossingen behoren onder meer:

 • KINTO One: een full-service leasing-aanbod dat gemak voor de eigenaar biedt door auto, service en verzekering in één maandbedrag te combineren. 
 • KINTO Share: een autodeeldienst op basis van een groot aanbod van hybride auto’s die beschikbaar zijn via een zelfbedieningsconcept, zonder de gebruikskosten. Toyota’s bestaande autodeeldienst Yuko, die al in verschillende Europese steden (Dublin, Venetië, Kopenhagen en Madrid) operationeel is, gaat verder onder de merknaam KINTO.
 • KINTO Join: een carpoolingdienst om werknemers met elkaar te verbinden die hun dagelijkse woon-werkverkeer willen delen. Naast werknemers profiteren ook bedrijven hiervan, omdat ze hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.
 • KINTO Flex: een vorm van autoleasing op abonnementsbasis, die een grotere flexibiliteit en eersteklas beleving biedt.

De Total Cost of Ownership of TCO van een wagen is de optelsom van alle kosten die verbonden zijn aan het gebruik van een wagen. Naast de initiële aankoopprijs omvat dit dus ook andere kosten, zoals onder meer:

 • De BIV
 • De jaarlijkse verkeersbelasting
 • De verzekeringen
 • De brandstofkosten
 • De banden
 • Enz.

Van deze optelsom kan je de restwaarde en de eventuele fiscale aftrekbaarheid aftrekken. Op die manier krijg je een veel beter beeld van de totale kost van je wagen gedurende zijn volledige levensduur. 

 

In veel media lees je tegenwoordig dat 100% elektrische wagens de meest voordelige oplossing zijn. Dit is echter lang niet altijd het geval, en zeker niet nu de elektriciteitstarieven fel gestegen zijn. Ter illustratie vergelijken we hieronder in detail de total cost of ownership (TCO) van de RAV4 hybride, de RAV4 Plug-in hybrid en de 100% elektrische bZ4X.

Op 25 november 2021 publiceerde de federale regering de wet inzake de ‘Fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit’.

Voor wagens met een verbrandingsmotor, hybrides en plug-in hybrides die vanaf 01/07/2023 besteld zijn, zal de aftrekbaarheid vanaf aanslagjaar 2026 tot aanslagjaar 2029 stelselmatig naar nul worden herleid.

Voor de bestelling van een volledig elektrische wagen voor 01/01/2027 blijft de aftrekbaarheid 100%. Vanaf die datum zal het aftrekpercentage jaar na jaar dalen, om uiteindelijk vanaf 1 januari 2031 tot een vast aftrekpercentage van 67,5% te komen.

Naast de fiscale aftrekbarheid voorziet de overheid ook een verhoging van de CO2-bijdrage voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. De indexatiecoëfficiënt voor de berekening van de forfaitaire maandelijkse CO2-bijdrage zal vanaf 2023 geleidelijk stijgen. Bedroeg die in 2022 nog 1,3525, dan steeg die op 1 januari 2023 naar 1,5046 en tegen 2027 naar 5,5.

Nog tot en met 2025 verandert er niets voor de fiscale aftrekbaarheid van de hybridemodellen van Toyota. Vanaf aanslagjaar 2026 zal de fiscale aftrekbaarheid stelselmatig dalen, om uiteindelijk te verdwijnen in 2029.

Ja. Alle bestelwagens van Toyota zijn beschikbaar in uitvoeringen met verbrandingsmotoren (benzine en diesel) of elektrische motoren. Als vertrouwde partner van professionals passen wij al onze professionele modellen immers tot het uiterste voor u aan, met een uitzonderlijk ruime waaier aan accessoires, maar ook met het ideale motortype. Zo bent u altijd zeker van een bedrijfsvoertuig dat naadloos aansluit bij al uw professionele activiteiten.

Ja. In tegenstelling tot heel wat andere constructeurs blijft Toyota pick-upmodellen aanbieden. De iconische Toyota Hilux en Toyota Land Cruiser staan bekend om hun kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid, evenals hun grote trekvermogen. We blijven onze klanten deze premium modellen aanbieden, en dat bovendien met 10 jaar garantie.

Toyota Professional

Ontdek Toyota Professional, een speciaal gamma producten en diensten ontworpen om aan de behoeften van uw bedrijf te voldoen. 

Meer informatie