Berekening op basis van 3 parameters
Voor de berekening van het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens, gebruikt de overheid een formule op basis van de onderstaande 3 parameters.
Een voordeel van alle aard (VAA) is een voordeel voor een werknemer of bedrijfsleider, dat de werkgever of onderneming toekent naast de normale bezoldiging. Het wordt beschouwd als een voordeel, omdat de werkgever voor iets betaalt dat niet voor beroepsdoeleinden zal worden gebruikt, maar voor privédoeleinden.
Bedrijfswagens zijn een van de meest bekende voorbeelden van een voordeel van alle aard. Als een werkgever een personenwagen ter beschikking stelt van zijn werknemer of bedrijfsleider, en die wagen ook voor persoonlijk gebruik mag gebruikt worden, ontstaat een belastbaar voordeel alle aard.
De overheid beschouwt dit VAA als een bijkomend beroepsinkomen, en zal dit daarom bij het bestaande inkomen optellen. Degene die het voordeel van alle aard geniet – de gebruiker van de bedrijfswagen – zal een belasting moeten betalen op het VAA van om en rond de 53,3%.
Voor de berekening van het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens, gebruikt de overheid een formule op basis van de onderstaande 3 parameters.
De cataloguswaarde is de catalogusprijs van een nieuwe wagen bij particuliere verkoop, inclusief alle opties en btw, en exclusief eventuele kortingen en verminderingen.
Als er bij de aankoop van de wagen een korting werd gegeven die de catalogusprijs verlaagt, kan deze lagere prijs gebruikt worden om het Voordeel van Alle Aard (VAA) te berekenen, maar enkel onder bepaalde voorwaarden:
Dit geldt ook voor pakketten met opties die tegen een lagere prijs of gratis worden aangeboden, en voor wagens of optiepakketten die met korting worden verkocht. In dit geval telt de totale prijs van de individuele opties in het pakket niet mee.
Het voordeel wordt tijdens het eerste jaar berekend op 100% van de cataloguswaarde, en daalt daarna telkens met 6% per jaar tot een maximum van 70%.
Ouderdom van de wagen |
Percentage van de cataloguswaarde gebruikt voor de berekening van het VAA |
0 tot 12 maanden |
100 % |
13 tot 24 maanden |
94 % |
25 tot 36 maanden |
88 % |
37 tot 48 maanden |
82 % |
49 tot 60 maanden |
76 % |
Vanaf 61 maanden |
70 % |
Als zelfstandige hebt u zeer specifieke behoeften, die we bij Toyota als geen ander begrijpen én invullen. Ontdek onze modellen en diensten op maat van uw activiteiten.
In de berekening van het VAA speelt de referentie CO2-uitstoot een aanzienlijke rol. Deze waarde wordt elk jaar herzien. Daalt de referentie-uitstoot, dan stijgt het voordeel van alle aard.
De referentie CO2-uitstoot varieert in functie van het brandstoftype van de wagen:
De uiteindelijke formule voor de berekening van het VAA varieert volgens het brandstoftype van de wagen, en ziet er als volgt uit:
1. Dieselmotor
CW x [5,5 + ((CO²-uitstoot-65) x 0,1)] % x 6/7 x OC
2. Benzine, LPG, CNG, full hybride en ‘nep’ hybride
CW x [5,5 + ((CO²-uitstoot-78) x 0,1)] % x 6/7 x OC
3. Elektrische wagen, waterstofwagen en echte plug-in hybride (diesel en benzine)
CW x 4 % x 6/7 x OC
Voor de berekening van het VAA moet de cataloguswaarde met minstens 4% en maximaal 18% worden vermenigvuldigd. Het minimum voordeel van alle aard bedraagt in 2024 € 1.600.
Bent u benieuwd hoeveel het voordeel van alle aard zou bedragen voor uw Toyota? Maak een afspraak bij uw verdeler voor een vrijblijvende berekening door een van onze financiële adviseurs.
De overheid beschouwt het gebruik van een bedrijfswagen pas als zijnde privé, als al deze voorwaarden zijn vervuld: