1. Business
 2. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen van Toyota Professional.

In veel media lees je tegenwoordig dat 100% elektrische wagens de meest voordelige oplossing zijn. Dit is echter niet noodzakelijk waar. Om te berekenen of een wagentype voordeliger is, moet je rekening houden met de Total Cost of Ownership (TCO) of het volledige kostenplaatje van een wagen. Dus niet alleen de aankoopprijs of de leaseprijs, maar ook de directe en indirecte kosten … Met name door de gestegen elektriciteitsprijzen blijkt een elektrische wagen niet altijd de meest voordelige oplossing te zijn.

Ja, elektrisch rijden is geschikt voor iedereen. Er bestaan immers verschillende types elektrische wagens. Naast de 100% elektrische wagen of EV kan je ook kiezen uit hybridewagens, plug-in hybridewagens en zelfs waterstofauto’s. Je hoeft dus niet noodzakelijk voor een volledig elektrische wagen te kiezen als die niet bij jouw persoonlijke situatie past. We raden aan om samen met een van onze adviseurs je behoeftes te analyseren. Zo ben je altijd zeker van de meest voordelige en meest gebruiksvriendelijke oplossing op jouw maat.

Meer dan 25 jaar geleden inspireerde de doelstelling van nuluitstoot ons tot de introductie van de allereerste hybride productiewagen ter wereld, de Prius. Die inspiratie loopt ook vandaag nog door. Onder de noemer ‘Beyond Zero’ willen wij niet stoppen bij een nuluitstoot, maar verder gaan. Door mobiliteitsoplossingen aan te bieden voor iedereen, met een positieve impact op de maatschappij. Zo willen we bijdragen tot een duurzamere, inclusievere wereld. Want waarom stoppen bij nul als het nog beter kan? Ontdek hier alles over Beyond Zero.

 

Een van de pijlers van onze ‘Beyond Zero’-strategie, is mobiliteit toegankelijk maken voor iedereen. Dat doen we door verschillende mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Naast wagens met klassieke verbrandingsmotoren (diesel- of benzinemotoren), vind je bij Toyota vooral ook:

 • Hybrides (HEV) 

Hybridewagens (ook HEV of Hybrid Electric Vehicle genoemd) combineren een verbrandingsmotor met een batterij. Hybridewagens laden zichzelf op telkens de wagen vertraagt of remt, ook tijdens het rijden. Ze hoeven nooit opgeladen te worden en hebben dus ook geen stekker. Wist je trouwens dat je met een hybridemotor van Toyota gemiddeld maar liefst 25% brandstof bespaart in vergelijking met een gelijkaardig model met benzinemotor? 

               

 • Plug-in Hybrids (PHEV) 

Plug-in hybrids (ook PHEV of Plug-in Hybrid Electric Vehicle genoemd) combineren een verbrandingsmotor met een grotere batterij. Daardoor kunnen ze grotere afstanden elektrisch afleggen. De batterij wordt opgeladen aan een laadpaal. Wist je dat het Plug-in Hybridsysteem van Toyota en Lexus verandert in een hybridesysteem wanneer de batterij voor drie vierde leeg is? Daardoor profiteert het van dezelfde verbruiksbesparing als een hybridemotor.

 

 • 100% elektrische wagens (BEV) 

100% elektrische wagens (ook BEV, FEV of EV genoemd, Battery/Full Electric Vehicle) zijn elektrische wagens zonder verbrandingsmotor. Deze wagens rijden louter op elektriciteit en moeten opgeladen worden aan een thuislader, wallbox of een laadpaal. De nieuwste generatie elektrische wagens, zoals de Toyota bZ4X, kunnen tot 500 km afleggen op één lading en kunnen voor 80% opgeladen worden in ongeveer 30 minuten.

 

 • Waterstofauto’s (FCEV)

Waterstofauto’s (ook FCEV of Fuel Cell Electric Vehicle genoemd) zijn 100% elektrische wagens die hun energie halen uit een brandstofcel naast de batterij. Die brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit.

Zoals zijn naam al laat vermoeden, haalt een waterstofauto (ook FCEV of Fuel Cell Electric Vehicle genoemd) zijn energie uit waterstof. Deze 100% elektrische wagen bevat naast een batterij – die kleiner is dan deze van een klassieke elektrische wagen – ook een brandstofcel. Die brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit. In tegenstelling tot een benzine- of dieselmotor komt er tijdens het rijden op waterstof geen CO2, stikstof noch fijnstof vrij, maar enkel een kleine hoeveelheid waterdamp. Die verlaat de auto via de uitlaat. De Toyota Mirai heeft een rijbereik van maar liefst 650 km. Bovendien kan je hem voltanken in slechts 5 minuten.

Met Kinto biedt Toyota een waaier aan mobiliteitsoplossingen aan bedrijven, particulieren en overheden via eenvoudige mobiele apps en geïntegreerde betalingen. Tot de verschillende mobiliteitsoplossingen behoren onder meer:

 • KINTO One: een full-service leasing-aanbod dat gemak voor de eigenaar biedt door auto, service en verzekering in één maandbedrag te combineren.
 • KINTO Share: een autodeeldienst op basis van een groot aanbod van hybride auto’s die beschikbaar zijn via een zelfbedieningsconcept, zonder de gebruikskosten. Toyota’s bestaande autodeeldienst Yuko, die al in verschillende Europese steden (Dublin, Venetië, Kopenhagen en Madrid) operationeel is, gaat verder onder de merknaam KINTO.
 • KINTO Join: een carpoolingdienst om werknemers met elkaar te verbinden die hun dagelijkse woon-werkverkeer willen delen. Naast werknemers profiteren ook bedrijven hiervan, omdat ze hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.
 • KINTO Flex: een vorm van autoleasing op abonnementsbasis, die een grotere flexibiliteit en eersteklas beleving biedt.

De Total Cost of Ownership van een wagen is de totale kostprijs van een wagen. Dit bestaat niet alleen uit de voor hand liggende directe kosten – zoals de aankoopprijs, de brandstof- en elektriciteitskosten, de laadinfrastructuur, het onderhoud en de verzekering – maar ook uit indirecte kosten, zoals de restwaarde, de verkeersbelasting, de verworpen uitgaven uit het VAA, de CO2-bijdrage, de fiscale aftrekbaarheid en de btw.

Op 25 november 2021 publiceerde de federale regering de wet inzake de ‘Fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit’. Daarin werd bepaald hoe de fiscale aftrekbaarheid verandert.

 

- Wagens met een verbrandingsmotor, hybrides en plug-in hybrides

 

Voor wagens met een verbrandingsmotor, hybrides en plug-in hybrides die vanaf 1 juli 2023 tot en met 31 december 2025 besteld worden, zal de maximale fiscale aftrekbaarheid vanaf aanslagjaar 2025 jaarlijks stelselmatig verlagen, van 75% fiscale aftrekbaarheid in aanslagjaar 2025 tot 0% in aanslagjaar 2028.

 

Wagens met een verbrandingsmotor, hybrides en plug-in hybrides die vanaf 1 januari 2026 besteld worden, zullen niet meer fiscaal aftrekbaar zijn.

 

- Wagens met een nuluitstoot (100% elektrisch of op waterstof)

 

Alle wagens met een nuluitstoot (100% elektrisch of op waterstof) die besteld worden vóór 1 januari 2027 blijven 100% fiscaal aftrekbaar.

 

Voor wagens met een nul uitstoot die vanaf 1 januari 2027 worden besteld, zal de fiscale aftrek stelselmatig worden beperkt tot 67,50% in inkomstenjaar 2031.

Daarbij zal de fiscale aftrek die op de wagen van toepassing is, worden bepaald door het inkomstenjaar waarin de wagen werd besteld:

 

 • Besteld voor 01/01/2027: 100% fiscaal aftrekbaar
 • Besteld tussen 01/01/2027 en 31/12/2027: 95% fiscaal aftrekbaar
 • Besteld tussen 01/01/2028 en 31/12/2028: 90% fiscaal aftrekbaar
 • Besteld tussen 01/01/2029 en 31/12/2029: 82,5% fiscaal aftrekbaar
 • Besteld tussen 01/01/2030 en 31/12/2030: 75% fiscaal aftrekbaar
 • Besteld na 01/01/2031: 67,5% fiscaal aftrekbaar

Nog tot en met 2024 verandert er niets voor de fiscale aftrekbaarheid van de hybridemodellen van Toyota. Vanaf aanslagjaar 2025 zal de fiscale aftrekbaarheid stelselmatig dalen, om uiteindelijk te verdwijnen in 2028.

Ja. Alle bestelwagens van Toyota zijn beschikbaar in uitvoeringen met verbrandingsmotoren (benzine en diesel) of elektrische motoren. Als vertrouwde partner van professionals passen wij al onze professionele modellen immers tot het uiterste voor u aan, met een uitzonderlijk ruime waaier aan accessoires, maar ook met het ideale motortype. Zo bent u altijd zeker van een bedrijfsvoertuig dat naadloos aansluit bij al uw professionele activiteiten.

Ja. In tegenstelling tot heel wat andere constructeurs blijft Toyota pick-upmodellen aanbieden. De iconische Toyota Hilux en Toyota Land Cruiser staan bekend om hun kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid, evenals hun grote trekvermogen. We blijven onze klanten deze premium modellen aanbieden, en dat bovendien met 10 jaar garantie.

Toyota Professional

Ontdek Toyota Professional, een speciaal gamma producten en diensten ontworpen om aan de behoeften van uw bedrijf te voldoen. 

Meer informatie