1. Discover Toyota
 2. Start your impossible
 3. Atleten
 4. Cédric Charlier

Cédric Charlier

 • Zijn sport
  Cédric Carlier blinkt uit in hockey, een sport die snelheid, precisie en behendigheid vereist.
 • Zijn auto
  Zijn Toyota Corolla Touring Sport biedt hem comfort en praktisch gemak om zich voor te bereiden op grote wedstrijden.
 • Zijn overwinningen
  In 2016 in Rio leidde Cédric België naar de zilveren medaille.
 • In gesprek met Cédric

  Belgisch hockeytalent Cédric Charlier gaat verder dan het veld om Belgisch hockey op de kaart te zetten en nieuwe generaties te stimuleren.
Toyota gelooft dat elke kleine stap tot een grote sprong voorwaarts leidt, verder dan iemand ooit voor mogelijk hield. Wat zijn voor jou de kleine stappen?

“Als atleet stel ik elke dag kleine, duidelijke en zichtbare doelen om mijn langetermijndoelen te bereiken. Als ik kijk naar ons hockeyteam hebben we ook een reeks kleine, maar cruciale stappen genomen die ons naar grotere successen hebben geleid. Van de implementatie van het Be Gold-programma dat jong talent de kans geeft om te trainen onder professionele omstandigheden tot de toegenomen financiële steun van sponsors en het Olympisch Comité waardoor we intensiever konden trainen. Een andere kleine stap was de variatie in coaching; het werken met coaches uit verschillende landen leverde nieuwe perspectieven op en verrijkte onze tactische en professionele vaardigheden. Tot slot maakte effectief people management, gericht op individuele verantwoordelijkheid binnen het team, ons sterker wat cruciaal bleek in moeilijke tijden. Al deze stappen samen vormden de basis voor onze vooruitgang en successen.” 

 • Wat motiveert jou om dagelijks je grenzen te verleggen en ‘beyond te gaan’ in jouw sport?

  “Mijn motivatie komt voort uit de ontwikkeling die ik tijdens mijn hele carrière heb doorgemaakt. Op dit moment ben ik vader van twee dochters en wil ik voornamelijk hen trots maken. Wat mij daarnaast ook motiveert, is het creëren van een community. In de afgelopen 15 jaar is onze federatie enorm gegroeid binnen het hockey. Het is ongelooflijk belangrijk om een rolmodel te zijn voor jonge hockeyers. We hebben het geluk dat we een kleine sport zijn waardoor we toegankelijk en beschikbaar blijven voor kinderen. Het is zalig om te zien hoe de allerkleinsten fonkelende ogen krijgen als ze ons in het echt zien of naar ons komen kijken. Voor mij is het dan ook cruciaal om elke keer dat we als team het veld betreden, we een deel van hun dromen kunnen vervullen. Hier probeer ik ook op dagelijkse basis aan bij te dragen door mijn best te doen tijdens de trainingen en een voorbeeld te zijn, zowel op als naast het veld.”

Kun je een specifiek moment of gebeurtenis beschrijven waarbij je het gevoel had dat je echt 'beyond' ging, verder dan je zelf voor mogelijk hield? 

“Hockey werd in België vaak als een kleine sport beschouwd. Zo hadden we ons als land al 32 jaar niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen. Vandaag kunnen we echter met trots zeggen dat we wereld- en Europees kampioen zijn. Er was niet één specifiek moment of gebeurtenis waar we als nationale hockeyploeg verder gingen dan verwacht, het was een dagelijks proces. Gedurende mijn hele carrière hebben we als team consequent verder gepusht, zelfs voorbij onze eigen verwachtingen. Deze consistente inspanningen waren de sleutel tot ons succes en stelden ons in staat onze doelstellingen te bereiken. We stelden kleine en slimme doelen en deelden deze ook met de pers en het publiek. Velen dachten dat we gek waren en geloofden dat onze doelen onmogelijk waren. Echter, door ons elke dag voor 100% in te zetten, konden we ze bereiken.” 

Meer informatie over onze toezeggingen

Ontdek onze atleten Toyota mobiliteit