1. Geëlektrificeerd Toyota's
  2. Laadtijd

Hoe lang duurt het om de batterij van je Toyota op te laden?

Een van de meest gestelde vragen bij wie voor het eerst een plug-in hybride of geëlektrificeerde wagen wil kopen, is vaak “Hoelang duurt het om mijn elektrische wagen op te laden”? Het antwoord hangt af van het type wagen, de grootte van de batterij en de laadmethode.

Je hybridewagen opladen
 

Een Toyota hybridewagen hoef je niet op te laden aan een laadstation of stopcontact. De batterij van je hybridewagen laadt zichzelf immers op: enerzijds aan de hand van de kinetische energie die vrijkomt tijdens het vertragen en remmen, en anderzijds met behulp van de verbrandingsmotor die aan de elektrische motor is verbonden. Bij een hybridewagen hoef je dus geen rekening te houden met de laadtijd.

Ontdek onze hybride modellen

De laadtijd van een plug-in hybride


De laadtijd van een plug-in hybride hangt af van de manier waarop je hem oplaadt.
Gebruik je een klassiek stopcontact, dan is je plug-in hybride na een nacht (10 uur) opgeladen met behulp van de meegeleverde laadkabel van 4,5 kW.
Kies je echter voor een Wallbox en de bijhorende laadkabel, dan kan je je plug-in hybride tot 4 keer sneller opladen. In slechts 2 tot 4 uur tijd is je batterij zo weer helemaal opgeladen.

Ontdek onze plug-in hybride modellen

Hoelang duurt het om je elektrische auto op te laden?


Ook de laadtijd van een elektrische auto varieert in functie van de laadmethode. Voor een 100% elektrische wagen is een klassiek stopcontact minder geschikt. De laadtijd varieert dan immers van 19 uur tot 33 uur naargelang de omvang van de batterij. Daarom kiezen de meeste mensen voor een Wallbox om hun elektrische wagen op te laden. Met een Wallbox van 11 kW vermindert de laadtijd voor een elektrische wagen tot 4 à 7 uur.
De laadtijd aan een laadpaal is nog kleiner. Zo is je elektrische wagen aan een laadpaal van 22 kW in 2 tot 3,5 uur al helemaal opgeladen, en aan een snellader van 50 kW zelfs in 1 tot 1,5 uur.
De meeste bestuurders van een elektrische wagen laden hun wagen echter maar tot 80% op aan een laadpaal, omdat de laatste 20% laadtijd veel trager gaat. Zo is je batterij aan een snellader gemiddeld al na amper een half uurtje voor 80% vol, en ben je dus weer goed voor heel wat kilometers.

Ontdek onze elektrische modellen

De laadtijd van een waterstofauto
 

Een waterstofauto zoals de Toyota Mirai rijdt ook op een elektrische motor. Het grote verschil is dat je de elektrische batterij niet hoeft op te laden, maar enkel waterstof moet tanken voor de brandstofcel. Die cel zet de waterstof om in elektriciteit, die vervolgens gebruikt wordt om de batterij op te laden.
Waterstof tanken gaat veel sneller dan een elektrische wagen opladen. In amper 5 minuten heb je al genoeg waterstof getankt om de batterij van je Toyota Mirai helemaal op te laden!

 

Ontdek onze waterstof modellen

Waar wil je meer over weten?