Mirai van de tweede generatie

Een groter bereik, betere prestaties, nog altijd emissievrij

Nadat Toyota in 2014 de wereld liet kennismaken met zijn eerste door waterstof aangedreven sedan, staat de constructeur nu klaar om zijn technologie voor emissievrije elektrische voertuigen met brandstofcellen (FCEV) op nieuwe hoogten te tillen met de Mirai conceptcar van de tweede generatie die op het autosalon van Tokio 2019 wordt voorgesteld.

/

De nieuwe Mirai is veel meer dan een milieuvriendelijke wagen. Hij verlegt de grenzen van de waterstofaandrijving en onthult het potentieel van Toyota's brandstofceltechnologie met een maar liefst 30% groter rijbereik, een opwindender rijkarakter en een verbeterd acceleratievermogen. Hij biedt een aanlokkelijke inkijk in de visie van Toyota op schone mobiliteit en een toekomstige waterstofsamenleving.

Het verhaal van de mirai

De huidige Mirai toonde de wereld op welke manier een waterstofsamenleving werkelijkheid zou kunnen worden. Deze wagen, waarvan wereldwijd ongeveer 10 000 exemplaren werden verkocht, is zowel technisch verfijnd als praktisch. Hij heeft een rijbereik van ongeveer 500 km, laat zich gemakkelijk voltanken en stoot geen andere stoffen uit dan zuiver water.

/
De volgende stap

De conceptcar die in Tokio wordt gepresenteerd, geeft een voorproef van de verbeteringen die waterstofaandrijving in de nabije toekomst zal kennen op het vlak van technische voortreffelijkheid, dynamische prestaties en bekoorlijk design. De nieuwe Mirai, waarvan de lancering voor 2020 gepland is, eerst in Japan en Noord-Amerika, toont aan dat FCEV-technologie opwindend rijplezier en mooie looks niet in de weg staat.

Meer dan efficientie

Toyota beoogt het rijbereik van de Mirai met 30% te vergroten dankzij verbeteringen aan de brandstofcelstack en het gebruik van grotere waterstoftanks. De ambities van zijn bedenker reiken echter veel verder dan cijfers.

We hebben ernaar gestreefd een wagen te maken die klanten het gevoel geeft altijd achter het stuur te willen zitten, een wagen met een emotioneel en aantrekkelijk design, en met het type dynamische prestaties en responsieve eigenschappen die een glimlach op het gelaat van de bestuurder toveren.' 'Ik wil dat klanten zeggen dat ze voor de Mirai kozen, niet omdat het een FCEV is, maar omdat ze houden van zijn looks en zijn prestaties; het is gewoon toevallig ook een FCEV.’

Yoshikazu Tanaka, hoofdingenieur van het project Nieuwe Mirai

/
Ontwerp>/span>

Het nieuwste modulaire platform met achterwielaandrijving biedt ruimte voor vijf stoelen in plaats van de huidige vier, maar de grootste impact komt van lage lijnen, elegante proporties, een slank en strak koetswerk en 20" velgen, die samen een krachtige en persoonlijke look opleveren. De preview-wagen wordt gekenmerkt door een speciale nieuwe blauwe lakafwerking die uit meerdere lagen bestaat om een uitzonderlijke helderheid en kleurdiepte te bekomen.
Een eenvoudig, modern interieur met een comfortabele sfeer benadrukt het gevoel dat dit een wagen is om van te genieten. Elementen die daartoe bijdragen, zijn een 12,3" centraal scherm en een instrumentenpaneel dat rondom de bestuurder is gebouwd.

Prestaties

Het nieuwste modulaire platform herbergt niet alleen de geavanceerde aandrijflijn met brandstofcellen en achterwielaandrijving van de nieuwe Mirai, maar geeft de wagen ook een grotere koetswerkstijfheid die voordelig is voor de wendbaarheid en het reactievermogen, terwijl het lagere zwaartepunt bijdraagt tot een levendig rijgedrag. De verbeterde brandstofcelstack is verantwoordelijk voor het soepele acceleratievermogen en het elegante rijgevoel van de nieuwe Mirai. De wagen stuurt licht en gemakkelijk op bochtige wegen, terwijl op de autosnelweg vooral het gevoel van kracht bij ieder toerental en het verbeterde rijbereik opvallen.

Preview-model van de nieuwe Mirai – overzicht van de specificaties
Totale lengte (mm) 4,975
Totale breedte (mm) 1,885
Totale hoogte (mm) 1,470
Wielbasis (mm) 2,920
Aandrijflijn Achterwielaandrijving
Aantal passagiers 5
Rijbereik ong. 30% meer dan het huidige model