1. Gamme électrique x hybride
  2. Waar en hoe opladen?

Je plug-in hybridewagen of elektrische wagen opladen: waar en hoe doe je dat?

Als je van plan bent een plug-in hybridewagen of een geëlektrificeerde auto te kopen, heb je je vast al afgevraagd waar je jouw wagen kan opladen, en hoe je dat moet doen. Maak je geen zorgen, België telt intussen al veel laadpunten, en er komen er voortdurend bij. Bovendien is een Toyota plug-in hybridewagen of elektrische wagen opladen heel eenvoudig. We vertellen je er hier alles over!

Verschillende soorten laders voor elektrische en plug-in hybridewagens

Je kan zowel je elektrische als je plug-in hybridewagen thuis opladen of aan een openbare laadpaal. Hierbij kan je kiezen uit meerdere soorten laders.
 

Klassiek stopcontact

Je kan je elektrische wagen of plug-in hybridewagen probleemloos opladen aan een klassiek stopcontact thuis. Zorg er dan wel voor dat je jouw elektriciteitsnet voorafgaand laat nakijken door een professional. Zo ben je er zeker van dat je je wagen volledig veilig kan opladen. Deze laadmethode is het voordeligst, want je hebt er geen installatie voor nodig en je betaalt je gewoonlijke elektriciteitstarief (of helemaal niets als je zonnepanelen gebruikt). Daar staat tegenover dat deze laadmethode wat meer tijd in beslag neemt dan de andere.

Ontdek onze modellen

Versterkt stopcontact

Een versterkt stopcontact ziet eruit als een klassiek stopcontact, maar is uitgerust met een differentiële stroomonderbreker die is geïsoleerd van de rest van je elektriciteitsnet in huis. Een versterkt stopcontact verhoogt de veiligheid en het laadvermogen, wat leidt tot een snellere laadtijd dan bij een standaard stopcontact.
 

Wallbox bij jou thuis

Wil je jouw plug-in hybridewagen of geëlektrificeerde wagen thuis zo snel mogelijk opladen? Kies dan voor de installatie van een Wallbox. Je kan dit laadstation aan huis helemaal op jouw wensen afstemmen, Met een Wallbox laad je jouw plug-in hybride of geëlektrificeerde wagen tot vier keer sneller op!

Publieke Laadpalen

Er bestaan twee soorten laadpalen: tragere AC-laders op wisselstroom en snelladers (DC) op gelijkstroom. Laadpalen op het werk zijn meestal AC-laders. Laadpalen op parkeerterreinen, langs de openbare weg en aan commerciële centra kunnen zowel AC-laders als DC-laders zijn. Laadpalen langs de snelweg zijn bijna altijd snelladers. Snelladers zijn de snelste laadmethode. Afhankelijk van het laadvermogen van je wagen, is je batterij met een snellader na gemiddeld 30 tot 60 minuten al opgeladen!

Configureer je model

Hoe moet je een plug-in hybride of geëlektrificeerde wagen opladen?

 

Een plug-in hybride of geëlektrificeerde wagen opladen verschilt niet veel van het opladen van andere elektrische toestellen. Wel is de volgorde van de verschillende stappen belangrijk. We sommen ze hier voor je op.


Je laadsessie starten


1. Haal de laadkabel uit de wagen.

2. Open de laadklep van de wagen.

3. Sluit eerst de laadkabel op de wagen aan.

4. Sluit pas daarna de laadkabel op het stopcontact, de wallbox of de laadpaal aan. Als je een betalende laadpaal gebruikt, moet je nu je laadpas voor de lezer houden.

5. Het LED-lampje op de laadpaal zou nu blauw moeten worden om aan te geven dat het laden is gestart.

Je laadsessie stoppen


1. Houd je laadpas voor de lezer van de laadpaal en wacht tot het LED-lampje groen wordt.

2. Ontkoppel de laadkabel eerst van de laadpaal.

3. Ontkoppel pas daarna de laadkabel van je wagen.

4. Sluit de laadklep en berg je laadkabel op in je wagen.
 

Waar kan je jouw plug-in hybridewagen, waterstofwagen of geëlektrificeerde wagen opladen?

Veel mensen kiezen ervoor om hun plug-in hybride of geëlektrificeerde wagen thuis op te laden aan een (versterkt) stopcontact of Wallbox. Met de mobiele app van Toyota plan je de laadtijd eenvoudig in wanneer jou dat het best of voordeligst uitkomt. Daarnaast bieden steeds meer werkgevers een of meerdere laadpalen op het werk aan.

Maar tegenwoordig kan je in België ook onderweg op talloze openbare plaatsen opladen, zoals op parkeerterreinen, aan commerciële centra en langs de openbare weg of snelweg. Een volledig overzicht van alle openbare laadpalen in België en de omringende landen vind je hier.
Laadpunten voor waterstofwagens zijn op dit ogenblik nog beperkt. Slechts enkele tankstations in België bieden momenteel waterstoflaadpunten aan. HierOpens in new window ontdek je ze allemaal.