Waarom waterstof?

Een brandstof voor de toekomst

Waterstof gemaakt met hernieuwbare energie is volledig CO2-vrij. En bij de omzetting in elektriciteit wordt alleen water uitgestoten. Het is ook eenvoudig op te slaan en te vervoeren, waardoor we hernieuwbare energiebronnen volledig kunnen benutten. Bovendien is waterstof letterlijk overal aanwezig. Om die reden is het dus ook een interessante krachtbron.

  •  

    Geen CO2-emissies

    Bij de opwekking van elektriciteit uit waterstof wordt geen CO2 geproduceerd. Wanneer hernieuwbare energie wordt gebruikt om de waterstof te scheiden, is het proces volledig emissievrij. Daardoor is het een ideale vorm van groene energie, zodat we allemaal wat vrijer kunnen ademen.

  •  

    Een onuitputtelijke voorraad

    Waterstof kan uit allerlei materialen worden gewonnen, zoals olie, gas, biobrandstoffen, rioolslib en water. En water is er in overvloed op onze planeet. De waterstofvoorraad raakt dus nooit uitgeput. Dat betekent energiezekerheid voor iedereen en gemoedsrust voor onze kleinkinderen.

  •  

    Opslag- en vervoersgemak

    Elektriciteit is soms lastig op te slaan en over grote afstanden te vervoeren, maar wanneer we elektriciteit gebruiken om waterstof te winnen, lossen we zowel het opslag- als het vervoersprobleem op. Op deze manier worden hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie (die vaak afhankelijk zijn van de tijd van het jaar of de locatie) veel efficiënter benut.

  •  

    Lokale productie, die volgende generaties ten goede komt

    Een groot voordeel van waterstof is dat hiermee een lokale energievoorziening kan worden opgezet. Landen kunnen dus zelfstandig energie opwekken zonder afhankelijk te zijn van externe leveranciers. Dat betekent energiezekerheid voor onze kinderen en de generaties na hen.

 

Veelgestelde vragen

Nee, het is zelfs heel eenvoudig. Tanken gaat precies hetzelfde als met een gewone auto.

Nee, het duurt ongeveer 3-5 minuten! Dat is in principe even lang als u nodig hebt om de tank van een benzineauto te vullen en veel korter dan de tijd die nodig is om een elektrische auto op te laden.

Jazeker. Waterstofauto’s hebben misschien wel een betere acceleratie dan de meeste benzineauto’s. De energie die de auto voortstuwt over de weg, hoeft minder bewegende delen aan te drijven of te passeren.

Waterstof is een uiterst veilige brandstof. Het gas wordt opgeslagen in veilige luchtdichte tanks en in het hoogst onwaarschijnlijke geval van een lekkage hoopt het zich niet op. Omdat waterstof lichter is dan lucht, verdwijnt het juist snel en zonder schadelijke gevolgen in de atmosfeer.

Waterstof gemaakt met hernieuwbare energie is volledig CO2-vrij. En bij de omzetting in elektriciteit wordt alleen water uitgestoten. Het is ook eenvoudig op te slaan en te vervoeren, waardoor we hernieuwbare energiebronnen volledig kunnen benutten.

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Daarom kunnen we het uit allerlei materialen winnen. Voorbeelden zijn olie, gas, biobrandstoffen, rioolslib en water. En omdat het overal om ons heen is, raken de voorraden nooit uitgeput. Onze energiezekerheid is daarom voor vele jaren gegarandeerd.

We gebruiken waterstof niet alleen in de Mirai, maar ook in vorkheftrucks en bussen met brandstofcellen. Brandstofcellen op waterstof worden ook gebruikt om fabrieken te laten draaien, magazijnen te koelen en woningen te verwarmen.

Waterstof is bijna overal te vinden en gelukkig zijn er verschillende manieren om het te winnen. Een daarvan is elektrolyse, waarbij een elektrische stroom door water wordt geleid. Een andere methode is stoomreforming, waarbij methaan wordt samengevoegd met zeer hete stoom. En bij vergassing worden organische materialen verwarmd tot zeer hoge temperaturen.